Så bygger du en odlingslåda

Bygg en egen skräddarsydd odlingslåda! Med den kan du odla där det annars är omöjligt att få något att växa, och du får en fin trädgårdsyta som är lätt att hålla koll på. Vi i Villas Björn Christiernsson ger byggråd!

odlingslåda

Odlingslådor kan byggas så snygga, coola och personliga att de dramatiskt förbättrar känslan kring en plats. De är dessutom lättplacerade och gör att vi kan ha planteringar där det annars skulle vara omöjligt att få något att växa, då vi odlar ovanpå marken.

Endast fantasin sätter gränser för såväl design som byggmaterial. Att stapla gamla tegelstenar till en fyrkant och fylla med jord alternativt använda den klassiska pallkragen hör till de enklaste varianterna och funkar utmärkt.

Impregnerat virke för odlingslåda

Vanligast är att bygga med impregnerat virke. Det är i dag bara behandlat med kopparsalter och utgör ingen dokumenterad hälsorisk – var dock noga med att det är NTR-märkt, det borgar för att man följt gällande regler i Sverige vid processen. Gillar du att svetsa eller mura är stål och lättklinker också bra materialval.

Klä insidan på trälådorna

Klä insidan på trälådorna, det förhindrar att jord och rötter kan tränga ut och flerårigt ogräs in. Du kan använda markduk eller plast. Eller så väljer du platonmatta, vilket även skyddar virket från att ständigt vara fuktigt, då det kan cirkulera luft mellan mattan och virket. Därmed förlängs livslängden på odlingslådan.

Möjligheten finns även att isolera väggarnas insida med cellplast. Fördelen är långsammare temperaturväxlingar i jorden vintertid, vilket gynnar fleråriga växters rotsystem. Nackdelen är att det även stänger ute värmen under växtsäsongen.

Tips på vägen

1. Välj rätt läge för odlingslådan

Välj placering av odlingslådan noga med hänsyn till solljus. Sydväst är det optimala läget. Solen kommer då att vandra runt hela odlingsytan och sidorna på lådan, vilket ger jorden de extra graderna värme som sätter fart på växterna.

2. Måla mörkt

En odlingslåda i mörka färger absorberar största möjliga värme. Slamfärg är lätt att underhålla: Borsta bort löst sittande färg och måla på igen, enkelt och snabbt. Ännu enklare är att pensla på en pigmenterad lasyr.

3. Sätt odlingslådan lagom djupt

Hur djup du vill ha lådan beror på vad du ska odla. Plantor med djupa rötter kräver mer jord. Ser du till att jordbädden är 40 cm djup funkar det att odla det mesta, även rejäla potatisplantor.

4. Lagom stor odlingslåda

Tänk på att inte bygga en alltför stor odlingslåda. Satsa hellre på flera lite mindre. Du vill kunna nå att gallra och rensa din plantering stående vid kanten av lådan – även växterna i mitten.

Läs också: Därför ska du måla pallkragarna svarta

 
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar