Snickar-Björn: Dags att bygga altan!

Var inte dumsnål när du köper virke, mät smart och se till att vända plankorna rätt så har du snart en riktigt bra altan.

1. Gör beräkning med app

Var inte dumsnål! Satsa hellre på grövre virke, det går snabbare och lättare att bygga altanen och är i slutändan inte mycket dyrare. Jag har med Svenskt Träs app Lathunden gjort två beräkningar av vad som skiljer en altan på 81 kvm reglad med virkessorten 45 mm*120 mm jämfört med en grövre 45*220 (som är lite dyrare).

Altanen med 120-virket behöver ca 70 st plintar fördelade på 7 bärlinor! Ovanpå bärlinor ligger bjälklaget med samma dimension på cc (centrummåttet) 60 cm. Virkeskostnaden för regelverket blir då ca 6 200 kr.

Altanen med 220-virket behöver bara 36 st plintar fördelade på 4 st bärlinor. Ovanpå bärlinor ligger bjälklaget 45*220 på cc (centrummåttet) 60 cm. Virkeskostnad blir då ca 11 700 kr.

Då har jag inte räknat med vad de extra 34 plintarna kostar. Man kan så klart även blanda olika dimensioner för att t ex komma ner i antal plintar eller för att anpassa bygghöjden. 

Tänk på! När du köper impregnerat regelvirke finns det i två olika kvaliteter: C14 och den bättre kvaliteten C24. Med C24 kan man bygga med längre spännvidder (det vill säga man kan minimera antalet plintar och bärlinor). Den högre kvaliteten klarar nämligen högre belastning. 

 

2. Rätt sida och avstånd

Rätt sida upp på en trallbräda är den konvexa ytan. Då rinner vattnet av i stället för att ligga kvar. Svårigheten om man lägger trall som ännu inte torkat är att man inte vet åt vilket håll den kommer att kupa sig. Lägg brädan med så kallad glad mun (du ser det i årsringarna i ändan på brädan). Tyvärr är det inte helt säkert, eftersom klent virke kan slå sig lite hur som vid torkning. Säkrast är att lägga torr trall.

Avståndet mellan brädorna bör vara 0 mm om trallen är blöt, ca 3–4 mm vid torr trall.

 

3. Lägga trallen rakt

För att kunna lägga trall rakt så lägg första raden efter snöre. Mät ut t ex var trallbräda nr 6 hamnar, markera med snöret och skruva dit. Fyll på med brädor, fördela avståndet jämnt visuellt och skruva fast. 

 

4. Behandla trallen

Det finns en hel del bra behandlingar för impregnerad trall. Det viktiga är att man väljer någon och inte låter trallen torka ut helt. Jag har jämfört två bryggor som byggdes samma år men på olika ställen i skärgården. Den ena behövde få sin trall bytt efter 20 år, bryggan hade aldrig blivit oljad. Den andra bryggan fick sin trall bytt tio år senare, den bryggan blev oljad varje år. 

 

Tips!

Nu kan du bygga högre – reglerna är generösare 

1 juli 2019 kom nya, generösare regler för altaner, bl a får man bygga upp till 1,8 m över mark i stället för 1,2 meter. Altanen ska fortfarande byggas max 3,6 meter ut från boningshuset och minimum 4,5 meter från tomtgräns för att garanterat vara bygglovsbefriad. Lägre altaner som byggs längre ut brukar visserligen också vara bygglovsbefriade, men kolla upp med din kommun. Det finns inga regler för hur lång altanen får vara eller hur många man får bygga.

 

 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar