Släpp in ljuset med en glasdörr

Byt ut ett fönster mot en glasdörr – eller satsa på en hel vägg – och få mer av ljus, utsikt och rymd. Det här behöver du tänka på.

Jag älskar glasade altandörrar. Man får ljus, utsikt och en passage mellan inne och ute. Rummet känns större, ljusare och mer inbjudande, och kan du installera en pardörr får du helt enkelt mer av det härliga. Det krävs inte en hel, ledig väggyta – det går utmärkt att byta ut ett fönster mot en glasdörr.

Välj rätt glas

När man beställer en ny dörr bör utseendet och isoleringsförmågan (U-värdet) följa övriga fönster och dörrar i huset. Studera de olika typerna av glas du kan välja. Ljudreducerande glas är ypperligt om dörren hamnar i sovrummet. Solskyddsglas kan vara bra om den nya dörren hamnar i ett litet rum som inte får bli för varmt i solsken. Önskar man även undvika att möbler och inventarier bleks av solen bör en laminerad ruta beställas.
En glasdörr går att installera i alla typer av hus och väggar – det som skiljer sig åt är mängden arbete som krävs.

 

Läs även: Snickar-Björns bästa tips för att bygga en pergola!

 

Rådgör med en fackman

Mest jobb brukar det krävas på hus med tegelfasad och minst när en dörr monteras på en gavel på ett trähus, då avväxling för att fördela vikten sällan krävs, eftersom takstolarna oftast vilar på husets långsidor. Rådgör alltid med en fackman innan du sätter sågen i väggen, såvida du inte är helt säker på rådande förhållanden.

Undvik avkylning

En dörr bör, likt ett fönster, inte monteras i liv med fasaden. Då hamnar nämligen halva karmen i väggens kalla del, det vill säga där panelen och panelens luftspalt sitter. I stället ska dörren monteras cirka fem centimeter in i väggen för att undvika onödig avkylning. Var även noga när du fäster plåtblecken och den utvändiga smygen – läckagerisken är störst där.

Snabbfakta

• En glasdörr kan kosta 6 000– 20 000 kr.
• En glasyta som är placerad i syd till sydväst anses ge mer solvärme och ger därmed mer värme till huset än man förlorar.

Viktigt om glas!

Alla glasytor som sitter lägre än 60 cm ovan golv invändigt eller på balkong, altan eller mark utvändigt omfattas av Boverkets byggregler om personskydd.  Lagen gäller fallolyckor (högre än 2 m) och skärskador. Skärskador förhindras av att glaset är härdat och fallolyckor genom att glaset är laminerat. Ett laminerat glas skyddar även mot skärskador. Ansvarig för eventuella olyckor är alltid byggherren.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar