Snickar-Björn tipsar om material till fasaden

När det kommer till hus är det utsidan som räknas. Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om en klassiker och två nyheter. 


Klassiskt trä till fasaden

Vår fina och folkkära träpanel har givetvis många fördelar som miljö och pris, den relativt enkla monteringen och givetvis det klassiska utseendet som passar bilden av svensk landsbygd. Vad som dock ligger denna svenska klassiker i fatet är det ständiga underhållet. Putsade fasader eller tegelfasader har visserligen alltid funnits som mer underhållsfria alternativ, men att byta fasad till ovan nämnda är inte alltid möjligt och fungerar ibland inte alls exteriört. 

 

Läs även: ”Hur påverkar ommålningen värdet på huset?”

 

Pvc-fasad och träkompositpanel

Två alternativa material till trä som finns på svenska marknaden är pvc-fasaden och träkompositpanelen. De båda alternativen görs med en trästruktur och kräver minimalt med underhåll. Pvc-panelen är som namnet avslöjar tillverkad i plasten pvc samt en del tillsatser för att stå emot bland annat UV-blekning. Pvc är ett omdiskuterat material när det kommer till barns leksa- ker, men i byggbranschen är det vanligt

i produktionen av alltifrån plastmattor till avloppsrör. Pvc-fasader är mycket vanliga i USA.

Träkompositpanelen, som tillverkas på samma sätt som träkomposittrallen, har också plast i blandningen – en återvunnen plast som benämns hdpe (40 procent) och träfiber (60 procent). Huruvida dessa två – eller andra alternativ som fibercementfasaden och skifferfasaden – kommer att kunna utmana våra granbrädor vågar jag inte sia om, men med tiden kommer också svaren. 

Bättre fasadfärger

Behovet av bättre fasadfärger är större än någonsin, nu när våra kära 40-talister inte längre håller i penslarna och senare generationer i mångt och mycket prioriterar annorlunda än sina far- och morföräldrar. Vad som också bör tilläggas är att chansen att göra en tilläggsisolering och ett fönsterbyte så billigt och effektivt som möjligt är störst i samband med att fasaden måste bytas. Huruvida ett bygglov krävs vid fasadändringar varierar från kommun till kommun, men större förändringar kräver nästan alltid ett nytt bygglov. 

 

Läs även: 10 frågor och var om att måla fasaden

 

3 material till fasaden

1. Tegel

Teglet är i stort sett underhållsfritt och håller i flera hundra år om man tar hand om eventuella skador. Trots detta verkar inte teglet fått något större uppsving igen. Materialet är relativt billigt och det finns en mängd olika stenar att välja på, framför allt i Danmark. Dessutom är vår nu vanligaste grund, betongplattan, perfekt att mura tegelväggar på. 

2. Sibirisk lärk 

Fungerar utmärkt som fasadmaterial men kan kräva en del arbete och tålamod. Lärken har väldigt lätt att slå sig, vilket innebär lite extra slit vid själva monteringen av fasaden. Dessutom har lärken mycket garvsyra i sig och den kan reagera med till exempel växtligheten i närheten och skapa en flammig fasad. Det försvinner dock i takt med att garvsyran minskar i virket. 

3. Röd ceder

Virket är rötbeständigt och behöver inte någon behandling för att stå emot väder och vind, däremot bör det oljas om du vill behålla den djupa rödbruna färgen. Du kan givetvis få ytlig mögelpåväxt och smuts på fasaden, men då är det bara att tvätta av den. Tänk på att använda rostfri eller syrafast skruv och spik till detta träslag, och även till lärken.
 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar