”Kan jag kitta på gammalt kitt?”

Går det att kitta på gammalt kitt eller blir fönstret förstört då, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar här.


Vi lät renovera fönstren, men mannen vi anlitade tog bara bort en del av fönsterkittet och lät en del vara kvar som han bara målade över. Slutresultatet blev inte snyggt, så nu undrar jag om man helt enkelt inte bör kitta på gammalt kitt som sitter för hårt för att ta bort? Dessutom målade han över fönsterkittet efter 16 timmar fast det stod att det var övermålningsbart efter fem dygn. Vad kan det ge för konsekvenser?

Karin 

Svar: Kitt som sitter bra och inte är skadat ska vara kvar, risken är annars att man under arbetet med att ta bort allt kitt spräcker rutan. Eftersom jag inte vet vilken typ av kitt ni har använt så antar jag att det är vanligt oljebaserat kitt med relativt lång torktid. Vad som händer när man målar på ett icke torrt kitt är att kittet fortsätter att både torka och krympa vilket kommer att resultera i veck i färgen. Detta är ett rent kosmetiskt skönhetsfel och kommer inte att försämra kittet eller färgens egenskaper.  

Björn 

Björn Christiernsson, Vi i Villas byggexpert.

Så slipper du färgkladd när det är dags att måla 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar