Snickar-Björn: Så lyckas du med ditt nya badrum

Badrummet är bostadens absolut mest ömtåliga rum och det finns inget utrymme för slarv, missförstånd eller lathet vid en renovering. Allt måste bli perfekt vid första försöket. Som kund finns det ett antal enkla knep för att förhindra försäkringsskador.


1. Anlita bara certifierade hantverkare inom el, VVS och plattsättning, men se också till referenser och rekommendationer. Det gäller även vid val av snickare, eftersom en snett monterad vägg ställer till det för plattsättaren.

2. Klargör före byggstarten vem av hantverkarna och firmorna som tar på sig arbetet som arbetsledare. Naturligt är att ansvaret faller på byggaren, men eftersom det samlade antalet arbetstimmar för en snickare ofta är relativt litet i ett badrum ska det inte tas för givet.

3. Skriv in i kontraktet att en slutbesiktning från tredje part kommer att göras vid avslutat arbete – och följ upp. På så sätt slipper du vara expert på rördragningar och tätskikt, samtidigt som du vet att arbetet kommer att vara korrekt utfört.

För proffset: Gjut ditt eget handfat

Eftersom badrum oftast kläs med någon typ av keramiska plattor så blir inslag av betong väldigt fint – betongens jordnära och levande utseende i kombination med att den klarar både fukt och vatten gör därför materialet utmärkt i ett våtutrymme. Både fönsterbänkar och handfat är fullt möjliga att gjuta själv, var bara noga med hålen för blandare och bottenventil.

Handfatet på bilden göts i en betongsort som heter Bemix A3 och är mycket lämplig för ändamålet. Gjutformen byggdes av vattenfast plywood.

För nybörjaren: Läs på

Det finns inte mycket att göra för en nybörjare rent praktiskt under ett pågående badrumsbygge. Städa, täcka material och bjuda hantverkarna på kaffe kan visserligen underlätta bygget och spara ett gäng tusen-lappar på slutfakturan, men det viktigaste är nog ändå att vara påläst och bidra till en bra ritning. Frågan om toalettstolen eller dörröppningen ska flyttas, eller huruvida tre kvadratmeter från närmaste sovrum ska inkluderas i det nya badrummet eller inte, kräver engagemang och kreativa tankar. Det är nybörjarens uppgift.

Björn Christiernsson, Vi i Villas byggexpert

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar