Gör det själv: öppna kökshyllor

Se, både snyggt och smart! Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson lär dig att montera hyllor. 


Öppna hyllor är både smart och snyggt! Allra först: Bestäm hyllans plats och vad som ska förvaras där. Böcker och porslin kräver kraftfullare lösningar än prydnadsföremål. Varför? Jo, vikt och storlek på det som ska stå på hyllan bestämmer djup och tjocklek på hyllplanen – och därmed även storlek och modell på konsolen. Det går att laborera lite, men rekommendationerna är att konsolens längd ska vara 2/3 av hyllplanets djup.

 

Placering av konsol 

En vanlig konsol kan fästas på två sätt, antingen under hyllplanet – den mest stabila lösningen – eller på hyllplanets ovansida. På ovansidan syns konsolen mindre. Nackdelen är att infästningarna bör göras väldigt noga för att hålla. 

 

Val av konsoler 

Val av och antalet konsoler styrs också av väggen den ska sitta på. En gipsvägg klarar bara en viss belastning vid varje konsol, medan en betongvägg klarar hur mycket som helst. Alltså: Fler och större konsoler på gipsväggen. 

 

Läs även: Snickar-Björns 7 bästa förvaringstips

 

Öppen hylla för lättare förvaring

En öppen hylla för lättare förvaring kan se ut så här: Välj hyllplan i 19 mm MDF eller en 18 mm stavlimmad furuskiva (MDF-skivan kräver mindre arbete för att få en fin målad yta men är inte lika böjstyv som furuskivan). Konsoler bör sättas var 600 mm, det vill säga ett hyllplan på 1,5 m behöver då tre konsoler. Hyllans längd behöver aldrig begränsas av skivornas längd då de enkelt kan skarvas med traditionella träpluggar och lim. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar