Så bygger du ett utekök

Vår snickare Björn visar hur du kan bygga ditt eget utekök. Här är hans bästa tips för att få ett praktiskt kök med väl tilltagen yta.


Du kan enkelt bygga ditt eget utekök. Här har jag satsat på ett generöst utekök på 4,2 meter. Grunden är en trästomme i furu. Jag har blandat grova och tunna virkesdimensioner för att skapa liv i konstruktionen. I stommen finns gott om plats för förvaring, där veden får en central plats i mitten. Virket bör grundoljas och grundmålas utöver färdig-strykningen för att klara utelivet.

Gjut betongskivor

Ovan stommen ligger tre stycken egengjutna betongskivor. De är lätta att hålla rena och klarar väder utan underhåll, estetiskt blir det även en fin mix med den grova trästommen. Bänkskivan till höger har nedsänkt vask för att kunna koppla in rinnande vatten sommartid.

Vedeldad pizzaugn

För att kunna flytta ut så mycket som möjligt av matlagningen i trädgården har köket fått en vedeldad pizzaugn, den väger dock 500 kilo och behöver ett ordentligt fundament att vila på. Jag valde att gjuta en liten platta på mark och sedan mura upp väggar av lättklinkers som ugnen står på. Skivan framför ugnen är pigmenterad i svart för att inte missfärgas av aska. Av brandskyddsskäl är spaljén byggd med egenmålade aluminiumprofiler. Höjden på spaljén är väl tilltagen för att skapa lite rumskänsla och för att fungera som ett insynsskydd.

Bygglov och utekök

Min erfarenhet kring bygglov och utekök är att kommunerna hellre friar än fäller. Viktigt är dock att köket inte hamnar närmare tomtgränsen än 4,5 meter, inte utgör någon brandfara och att avloppsvatten från eventuell diskho hamnar i det riktiga avloppet. Tak över köket kan skapas om köket ligger nära huvudhuset och det inte överstiger de totalt 15 kvm skärmtak som är bygglovsbefriade.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar