Så gör du rent huset!

Lyft din villa med en ordentlig tvätt, extra allt! Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om hur du får ett nytt hus på nolltid.

Ditt hustak bör bytas vart 40:e år, fönster och ytterdörr vart 25:e år och fasaden målas om vart 12:e år – men om du vill hålla huset fräscht däremellan är det bara en sak som gäller: vatten och diskmedel.

Tvätta oftare

Att tvätta sitt hus hör fortfarande till ovanligheterna här i Sverige, men tro mig, alla experter på området är överens om att vi behöver göra det oftare än vad vi gör i dag och dessvärre ännu mer frekvent i framtiden. Ett varmare och fuktigare klimat i kombination med giftfria oljor och färger är den sannolika förklaringen, men bara för att vi känner till orsaken blir jobbet inte enklare. Eller för den delen roligare.

Diskmedel, skurborste & vattenslang

Vårt relativt nybyggda hus har redan fått kraftig påväxt under snörasskydden (som förvisso inte ger upphov till skador, men däremot ett skitigt utseende), men med vanligt diskmedel, skurborste och vattenslang kan man uppnå väldigt bra resultat. Ett stort försäkringsbolag jämförde för några år sedan olika mögeltvättmedel med det förvånande resultatet att diskmedlet Yes original rankades bland de bästa!

Tegel- och betongtak

Vanliga tegel- och betongtak rengörs bäst med borste och högtryckstvätt, men kräver fysisk närvaro på taket – och om du har problem med höjder finns det i dag många firmor som för en liten peng fixar det åt dig.

Fasaden

Till fasaden är det skurborste och någon typ av mögeltvätt (diskmedel) samt vattenslang som gäller. Högtryckstvätt är inte att rekommendera eftersom det kan skada träet i fönster och fasad.

Altantrallen, stenbeläggningar eller garageporten har ju alla släta ytor och kan då effektivt rengöras med en liten maskin som säljs som tillbehör till de flesta högtryckstvättar. Den kostar strax under tusenlappen.

 

Läs även: ”Putsa huset – hur gör vi?” 

 

3 x uppfräschning

1. Fixa till stensättningen

En äldre stensättning
 har ofta tydliga 
sättningar, oftast
 där bilen stått
 parkerad. Plocka
 upp all sten som ligger i de dåliga områdena, fyll på med sättsand och lägg tillbaka plattorna – snabbt enkelt och billigt. Avsluta även med att högtryckstvätta hela stensättningen, sättsand som sköljs bort ersätts sedan med ny.

2. Renovera ytterdörren

Kolla gångjärnen, en liten
justering kan få
dörren att gå perfekt. Byt tätlisterna
om det behövs, ersätt
 låskistan om det kan ge bättre inbrottsskydd, och montera nya handtag för att få känslan av förändring. Målar du dessutom om dörrblad och karm i en ny kulör så kommer hela entrén att kännas föryngrad.

3. Våga såga

Ibland räcker inte sekatören till, utan
 måste bytas till
 sågen. Våga såga,
 men var rädd om
träd och buskar som måste beskäras under vissa perioder. Vissa husfasader skulle behöva tvättas vartannat år för att inte bli helt bevuxna av alger och mögel, dessa fasader hittar man nästan alltid i lummiga trädgårdar.

Läs även: Tio frågor och svar om att måla fasaden.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar