Så gör du rent huset!

Lyft din villa med en ordentlig tvätt, extra allt! Vi i Villas Björn Christiernsson tipsar om hur du får ett nytt hus på nolltid.

tvätta taket


Ditt hustak bör bytas vart 40:e år, fönster och ytterdörr vart 25:e år och fasaden målas om vart 12:e år – men om du vill hålla huset fräscht däremellan är det bara en sak som gäller: vatten och diskmedel.

Tvätta oftare

Att tvätta sitt hus hör fortfarande till ovanligheterna här i Sverige, men tro mig, alla experter på området är överens om att vi behöver göra det oftare än vad vi gör i dag och dessvärre ännu mer frekvent i framtiden. Ett varmare och fuktigare klimat i kombination med giftfria oljor och färger är den sannolika förklaringen, men bara för att vi känner till orsaken blir jobbet inte enklare. Eller för den delen roligare.

Diskmedel, skurborste & vattenslang

Vårt relativt nybyggda hus har redan fått kraftig påväxt under snörasskydden (som förvisso inte ger upphov till skador, men däremot ett skitigt utseende), men med vanligt diskmedel, skurborste och vattenslang kan man uppnå väldigt bra resultat. Ett stort försäkringsbolag jämförde för några år sedan olika mögeltvättmedel med det förvånande resultatet att diskmedlet Yes original rankades bland de bästa!

Tegel- och betongtak

Vanliga tegel- och betongtak rengörs bäst med borste och högtryckstvätt, men kräver fysisk närvaro på taket – och om du har problem med höjder finns det i dag många firmor som för en liten peng fixar det åt dig.

Fasaden

Till fasaden är det skurborste och någon typ av mögeltvätt (diskmedel) samt vattenslang som gäller. Högtryckstvätt är inte att rekommendera eftersom det kan skada träet i fönster och fasad.

Altantrallen, stenbeläggningar eller garageporten har ju alla släta ytor och kan då effektivt rengöras med en liten maskin som säljs som tillbehör till de flesta högtryckstvättar. Den kostar strax under tusenlappen.

 

Läs även: ”Putsa huset – hur gör vi?” 

 

3 x uppfräschning

1. Fixa till stensättningen

En äldre stensättning
 har ofta tydliga 
sättningar, oftast
 där bilen stått
 parkerad. Plocka
 upp all sten som ligger i de dåliga områdena, fyll på med sättsand och lägg tillbaka plattorna – snabbt enkelt och billigt. Avsluta även med att högtryckstvätta hela stensättningen, sättsand som sköljs bort ersätts sedan med ny.

2. Renovera ytterdörren

Kolla gångjärnen, en liten
justering kan få
dörren att gå perfekt. Byt tätlisterna
om det behövs, ersätt
 låskistan om det kan ge bättre inbrottsskydd, och montera nya handtag för att få känslan av förändring. Målar du dessutom om dörrblad och karm i en ny kulör så kommer hela entrén att kännas föryngrad.

3. Våga såga

Ibland räcker inte sekatören till, utan
 måste bytas till
 sågen. Våga såga,
 men var rädd om
träd och buskar som måste beskäras under vissa perioder. Vissa husfasader skulle behöva tvättas vartannat år för att inte bli helt bevuxna av alger och mögel, dessa fasader hittar man nästan alltid i lummiga trädgårdar.

Läs även: Tio frågor och svar om att måla fasaden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar