Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Vi i Villas hussnickare Björn Christiernsson tycker att alla borde bli med pergola. Här bjuder han på sina bästa byggtips! 

Pergolan är ett bra exempel på hur man relativt lätt och billigt kan skapa en härlig plats för utehäng såväl som för en familj som växter. Och bäst av allt: Pergolan kräver inget bygglov!

Gjut plintar

Gjut lika många plintar som pergolan har stolpar, gjut även in passande förankringsjärn. Välj ut önskade virkedimensioner – ju längre spännvidd, desto grövre virke behövs för att det inte ska bågna av sin egen vikt.

Pergolan på bilden är byggd med fyrkantsstock om 150 x 150 mm i tryckimpregnerat virke, vilket jag tycker att du ska välja för att skippa underhåll och få en livslängd på 20–30 år. Lasera med en silvergrå lasyr för att snabbt få samma kulör som naturligt åldrat virke. Den svarta lasyren på bilden kommer även den att övergå i grått om inte behandlingen upprepas i svart.

 

Läs även: Guide – så bygger du en pergola

 

Res stolpar 

Res alla stolpar och placera överliggarna. Sammanfoga med skruv – i dag finns skruvar upp till 300 mm på byggvaruhusens hyllor. För att få en fristående pergola att bli stabil krävs strävor alternativt spaljéväggar mellan vissa stolpar, förslagsvis på en kortsida och delar av en långsida. Att spika en täckande plankvägg är inte tillåtet eftersom det kräver bygglov, men om ”väggen” har en genomsiktlighet på 50 alternativt 75 procent (det varierar mellan kommunerna), så är den byggovsbefriad.

Vill du sedan addera ett trallgolv till pergolan är det lätt gjort med tanke på att regelverket bara behöver fästas in i pergolastolparna. Regnskydd i form av en segelduk får också monteras, då det inte är en per- manent byggnation. 

 

3 tips för din trädgård

1. Permanenta växter 

En trevlig utemiljö är en levande sådan, och den kräver växter. Stora krukor i all ära, men de väger bly och måste nästan alltid vinterförvaras på annat ställe. Jag gillar därför permanenta lösningar där man lämnar öppningar i markstenen eller altanen och planterar där. Växtlighet på fasaden och rötter som växer ner i dräneringen bör dock undvikas. 

 

2. Lättillgänligt växthus

När du planerar din utemiljö, ta med din egen lättja i beräkningen – att släpa på porslin, mat och dryck långa sträckor är inte särskilt lockande i längden. Ett växthus som är dockat med huset och har en direkt anslutning med en egen dörr kommer garanterat att bli välutnyttjat, tack vare sin tillgänglighet. 

 

Läs även: Så byggde Felix och Eugenia sin drömaltan med pergola

 

3. Belysning i trädgården

En naturskön belysningsstolpe går att göra med vilket träslag som helst, men eken håller längst. En stor betongplint eller bergdubb direkt i berget möjliggör en stabil montering som samtidigt lyfter änden från marken vilket förhindrar snabb framtida röta. Grenar som kapats från stammen bör kläs med exempelvis en kopparplåt för att vatten inte ska kunna tränga in i virket. Glöm inte att barka stocken – i annat fall kommer skadedjuren. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar