Törs vi renovera badrummet?

Vi i Villas Snickar-Björn listar de vanligaste badrumsfrågorna – och ger sina bästa svar! 

1. Får jag som privatperson bygga om mitt eget badrum? 

Det finns inga lagliga hinder för att själv bygga eller bygga om våra badrum, däremot måste arbetet utföras fackmässigt och tekniskt följa gällande branschregler. Vvs- och elarbeten måste dock alltid utföras av behörig person. Försäkringsbolagen betalar sällan eller aldrig ut ersättning för vattenskada om inte ovan nämnda kriterier har uppfyllts.

2. Behöver jag vara händig för att bygga om badrummet? 

Ja! Många olika moment ska utföras med stor precision. Du behöver även vara bra på att läsa in nya fakta, då regelver- ket kring våtrum/badrum är massivt. All teoretisk kunskap hittar du på nätet. Regler från branschorganisationer som du måste läsa på om hittar du hos Säker Vatten, BKR, GVK, MVK. De har ihop med flera försäkrings- och byggbolag (2014) tagit fram guiden Bygg badrummet rätt om hur du konstruerar ett badrum i småhus byggt med trästomme.

3. Vad har ett badrum för livslängd?

15–20 år (enligt en studie gjord av Anticimex mellan 2008 och 2010).

4. Kan jag ha stora 60×60- plattor på golvet?

Du skapar förutsättningar för stora klinkerplattor när du gör golvfallet i badrummet. Normalt gör man detta med avjämnings- massa, s k flytspackel. Enklast är att skapa ett plant fall ner mot en golvbrunn i form av en ränna utmed väggen. Du kan även skapa ett fall med två lutande plan ner mot en traditionell rund golvbrunn. Däremot måste man alltid snitta plattan närmast brunnen för att uppnå önskad lutning.

5. Vilket tätskikt ska man välja?

Badrum delas in i våtzon 1 och 2, där våtzon 1 är området som kan utsättas för vattenspolning, dvs hela golvet och väggarna närmast dusch eller badkar (specifikationer finns, läs på noga), och våtzon 2 är övrig yta. Regelverket säger att ett helt vattentätt dukbaserat tätsystem är ett krav i våtzon 1 på alla skivkonstruktioner/trähus. I badrum med tunga konstruktioner, dvs de som är gjutna eller murade, är ett rollbart tätskikt godkänt i hela badrummet. Skillnader i krav på tätskikt beror främst på två saker: Tunga konstruktioner har minimala rörelser i materialen, medan de byggda med skivor/ trä har relativt stora rörelser pga fukt och årstid. Ett betonggolv har heller ingen, eller minimal, nedböjning vid belastning medan ett golv/bjälklag av trä kan böja sig, och det gör att kraven är högre på deras tätskiktssystem.

Tänk på! 

Det gäller att tänka till när det gäller vilken höjd man reglar upp badrumsgolvet på. Dels ska det vara en lutning på minst 20 mm fram till golvbrunnen – samtidigt får inte tröskeln vara högre än just 20 mm (för tillgänglighetens skull).

 

Bygg badrummet rätt

Guiden bygg badrummet rätt

Byggs badrummen bättre i dag än för 10 år sedan? 

Absolut! Tillverkarnas tätskikt har blivit allt bättre och vvs-montörer höjer sina kunskapsnivåer, vilket ger bättre och tätare badrum. En bidragande orsak är guiden Bygg badrummet rätt som är mycket tydlig. Du får svar på frågor om alltifrån bjälklag och virkesdimensioner till behovet av kortlingar (kortare reglar) och deras placering för att stärka upp regelverket.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar