Så bekämpar du fuktskador och mögel

Mögelfläckar uppstår ofta vid fuktiga områden som badrum och kök, men kan också bildas på väggar och möbler om luftfuktigheten är hög och vid vattenskador. Mindre angrepp kan du sanera själv. Så här gör du!

Andas in mögel 

Mögel kök

Ifall du har upptäckt mögelfläckar i huset är det bäst att göra något åt saken så fort som möjligt innan problemen förvärras. För att andas in mögel är inte bra för hälsan, det kan ge irritationer i ögon, näsa och hals, men på sikt också leda till astma och allergier. Det första du bör göra är att undersöka källan till problemet för att det ska kunna lösas på lång sikt. Mögelsporer finns naturligt i luften men en ökad luftfuktighet kan göra att de får fäste och börjar växa. 

Riskmiljöer

Dålig ventilation är en vanlig orsak och för att undvika problem bör man se till att husets ventilationssystem har kapacitet nog att ventilera alla utrymmen och kan vädra ut den fuktiga luften. 

Läs också: Problem med imma på fönstret?

Varför är det fuktigt i huset?

En ökad fuktighet inomhus kan också bero på andra faktorer. Brister i husets konstruktion kan göra att det är dåligt skyddat mot yttre fukt som till exempel snö eller regn, men det kan också göra att inomhusfukt tränger in i konstruktionen, som när diffusionsspärrarna är otäta. Krypgrunder, där fuktig varm luft kan kondenseras mot kallare ytor i grunden, utgör en högre risk, och vattenläckage från disk- och tvättmaskiner, ledningar och avlopp, felaktiga fuktspärrar i badrum, otäta fönster och dåligt isolerade väggar är också vanliga problem.  

Mögel i badrum – tänk förebyggande  

I badrum kan fuktskador först och främst förebyggas när man renoverar eller bygger om. I köket är det viktigt att tänka på att ha underlägg under kyl, frys, diskmaskin och diskbänk. Kontrollera dina vitvaror regelbundet eftersom gamla plastslangar kan bli spröda, få sprickor och orsaka läckage. 

Om du ska resa bort en längre period är det också bra att stänga av inkommande vatten för att undvika vattenskador. 

Större fuktskador – kontakta försäkringsbolaget 

Avfuktare

Vid mindre angrepp är det generella rådet att torka ut området. Ställ gärna dit en avfuktare efteråt!

Vid upptäckt av större fuktskador och omfattande mögelangrepp, kontaktas försäkringsbolaget direkt. Då behövs en ordentlig sanering, och det är oftast inte lämpligt att bo kvar i huset under tiden eftersom partiklarna sprids runt i luften och är farliga att andas in. Vid mindre angrepp, är det generella rådet är att se till att torka ut området där möglet har uppstått, gärna ställa in en avfuktare i rummet, fixa eventuella läckage och bearbeta fläckarna. 

Bästa knepen – så bekämpar du fuktskador och mögel

Rengöringsprodukter

Vid exempelvis mögelfläckar i kakelfogar och på mattor och tapeter, följer här några tips på enklare metoder att ta till: 

1. Fogrengöringsmedel

Använd särskilt fogrengöringsmedel som fungerar för betong, cementfog och keramik och spruta på. Det finns även mögelborttagningsmedel som fungerar för tapeter, puts, murbruk, fogar, kakel, trä, sten, plast och textilier. Båda dessa produkter finns att köpa i byggvaruhandeln. 

2. Ättika

Blanda lika delar ättika och vatten i en sprejflaska och spreja över angripna områden. Skrubba sedan ytorna med en hård borste. Det går också att doppa bomullstussar i ättika, lägga på fläckarna över natten och sedan borsta bort det som eventuellt är kvar med en tandborste. 

3. Bikarbonat

En möglig matta kan du hälla bikarbonat över och låta ligga över natten. Dammsug sedan av mattan noggrant (använd dammsugare med HEPA-filter). Är det en tvättbar matta kan du därefter köra den i tvättmaskinen och låta den torka upp ordentligt. 

Mögelfläckar på kakelgolvet  

Mögelfläckar på kakelgolvet? Det här kan du också behandla med bikarbonat. Blanda bikarbonat med vatten så att konsistensen blir som en mjuk pasta. Applicera sedan smeten på fläckarna och låt verka en stund. Tvätta sedan rent med vatten blandat med ättika för att neutralisera bikarbonaten. 

Läs också: Städa med bikarbonat – så gör du!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar