Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

Det finns flera knep för att slippa smuts och mögel i fogarna mellan kakelplattorna. Så här lyckas du! 


Läs också: Enkla knepet gör att badrummet doftar gott hela dagen!

Tvål- och schamporester, hudavlagringar och annan smuts fastnar lätt i kakelfogarna i badrummet och bildar grogrund för mögel, som ibland kan vara svårt att få bort om det har börjat växa in i fogen. Dessa svarta mögelprickar ser inte bara trista ut, det är ju som bekant inte heller bra för hälsan att andas in mögelsporerna. Så vad ska man göra för att få bukt med problemet?

Ellinor Sirén som driver Ekotipset och hennes poulära bikarbonatpasta. Foto: Ellinor Sirén

Två miljövänliga recept

Ellinor Sirén som driver bloggen Ekotipset har ett miljövänligt tips på hur man får bort mögelprickarna. Här är hennes recept:

Du behöver:

  • Bikarbonat
  • Vatten
  • Gammal tandborste

Så här gör du:

  1. Gör en pasta av bikarbonat och vatten.
  2. Applicera pastan på kakelfogarna.
  3. Låt verka ca 15 min.
  4. Använd tandborsten och skrubba fogarna. Doppa tandborsten i vatten om det är torrt.
  5. Torka rent med trasa och vatten.
  6. Klart!

Städexperten Marlene Eriksson. Foto: Nyhetsmorgon

Städexperten Marlene Eriksson, som brukar ge råd i bland annat Nyhetsmorgon, har förutom bikarbonat och vatten även med en skvätt 12 % ättiksprit och potatismjöl i sitt recept. Potatismjölet gör att blandningen tjocknar, och för en fastare konsistens, som är bra till kakelväggarna, kan man tillföra mer potatismjöl. Tänk bara på att ha på dig handskar när du använder ättika eftersom den är frätande.

Ångtvätten rengör fogarna snabbt och miljövänligt. 

Gör rent med ånga

Ångtvätt är annars ett smidigt redskap för att rengöra kakelfogar med. Här används bara vattenånga med högt tryck och inga kemikalier behövs. I den här videon ges en demonstration av hur en sådan maskin fungerar.

Rengöringsmedel (lite starkare!)

Det finns också särskilda rengöringsmedel för mögelborttagning i fogar att hitta i byggvaruaffärer. Några exempel är M&P Mögelbort, Jape Mögel-fri direkt, Fila Fuganet och HG Mögelspray. Eftersom det här är starka medel så var försiktig och använd handskar. Fogarna kan dessutom behöva mättas med vatten innan användning av vissa produkter, för att undvika blekning. Läs bruksanvisningen noggrant, och när du väljer produkt, tänk på att vissa kakelsorter har glasyrer och dekorer som kan vara känsliga för sura alkaliska rengöringsmedel. Många medel passar inte för mjukfog, utan enbart cementfogar. (Undvik såplösning, det ger kaklet en fet beläggning där smutsen fastnar).

Ser dina cementfogar fortfarande missfärgade ut efter upprepade rengöringsförsök kan du fylla i dem med särskild fogmålningsfärg, till exempel Fog finish. I mjuka silikonfogar kan möglet tränga djupare in, och i värsta fall kan du behöva byta fogarna helt.

Ventilera badrummet ofta för att minska fukten och risk för mögelangrepp. Foto: iStock

Så förebygger du nytt mögel:

  • Låt dörrar och fönster vara öppna när badrummet inte används för att ventilera ut fukten.

  • Rengör kaklet ofta – gärna en gång i veckan! Ett miljövänligt sätt är att använda lika delar av ättika och vatten och spruta på kaklet med en sprejflaska. Låt verka i ett par minuter och torka av med en mikrofiberduk. Använd den mjuka sidan av en scotch brite-svamp för att torka bort smuts som satt sig i fogarna.

  • Impregnera gärna fogarna med ett impregneringsmedel för fogar, till exempel Fila Fugaproof, eller testa att använda ett vanligt vitt stearinljus! I den här videon kan du se hur ljustricket fungerar.

Läs också: Så får du bort kalkfläckarna i duschen

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar