10 saker dina gäster alltid lägger märke till i ditt hem

Att få gäster på besök kan ibland vara nervöst och utmattande. För att göra det mer hanterbart har vi sammanställt en checklista på 10 saker du bör tänka på innan dina gäster anländer. 

1. Fixa en fräsch doft 

Dina gäster har känsliga näsor för nya dofter och kan upptäcka lukter i ditt hem som du själv inte märker. Ett bra tips är därför att få ditt hem att dofta gott. Till exempel genom att låta en gryta puttra med citronskal och kanel i en timme innan gästerna anländer. 

Puffa till soffkuddarna!

2. Satsa på rena kuddar

Ska gästerna sova över? Tänk på att en bra kudde är lika viktigt som en bekväm säng när det gäller att få en god natts sömn. Se också över kuddarna i soffan, så de är puffade och rena – är de smutsiga kommer soffan inte att vara inbjudande för dina gäster.

3. Städa borden

Ofta är borden magneter för all sorts smuts och röra. Ta därför bort alla gamla tidningar, muggen från morgonkaffet, leksakerna och allt annat som kan ha hamnat där under dagen. 

4. Lägg lite tid på entrén

Det första rummet i ditt hem som dina gäster möter är hallen. Det är här de får sitt allra första intryck av ditt hem. Se därför till att dammsuga, plocka undan eventuella skor som dräller över hela golvet, och jackor som ligger på stolar och bänkar, och fixa allmänt snyggt. Gör också plats för gästernas ytterkläder.

 

Läs också: Enkla knepet gör att badrummet luktar gott hela dagen!

 

5. Fyll på med toalettpapper och rena handdukar

För att gäster ska känna sig välkomna i ditt hem måste de först och främst känna sig bekväma. Kom därför ihåg grundläggande saker som att fylla på toalettpapper och att hänga upp en ren handduk så att gästerna inte behöver be om det.

6. Städa badrummet ordentligt

Dina gäster kommer sannolikt att bilda sig en åsikt om din personliga hygien och allmänna inställning till städning utifrån ditt hem. Här avslöjar inte minst din badrumsstädning mycket om vem du är, så lägg lite krut på att fixa till där! 

7. Se över din belysning

Dålig belysning är inte det värsta du kan utsätta dina gäster för, men det är definitivt något de kommer att märka. Se till att ditt hem har en bekväm och nödvändig mängd ljus; både från direkta och indirekta ljuskällor. Det kommer att lyfta resten av inredningen!

 

Se till så att inga döda krukväxter står och skräpar.

 

8. Satsa på blommor

Det finns inget som lyfter ett hem och gör det vackert, mysigt och hemtrevligt så mycket som en härlig bukett levande blommor. Glöm inte att även se över dina krukväxter, vattna och nyp bort eventuella döda blad.

9. Skapa en privat sfär

Har du övernattningsgäster, se gärna till att de kan få sitt eget rum – även om det är litet!

10. Ge en hjälpande hand

Små saker kan göra stor skillnad. Informera dina gäster om hemmets små konstigheter – ifall badrumslåset inte fungerar, vad det är för kod till ditt wifi, var kaffefiltren finns, eller vad de nu kan behöva veta.

 

Källa: www.domain.com.au

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar