6 knep: Så enkelt rengör du soffan

Har du råkat spilla rödvin i soffan? Eller upplever du att din soffa är smutsig och dammig? Här får du de allra bästa tipsen på hur du städar soffan!

Soffan är en kär mötesplats för familjer efter jobb och skola. Men det är också en plats där vi ibland äter och dricker, och som resultat kan det faktiskt vara något av en bakterie- och smutssamlare. Det är därför viktigt att du städar soffan med jämna mellanrum. Så här gör du!

1. Dammsug din soffa noggrant

Börja med att dammsuga bort smuts och damm från soffan. Du kan använda din vanliga dammsugare, men en handdammsugare är lättare att använda för ändamålet.

Dammsug bort smulor, hår och annan smuts. Glöm inte bort att ta lös kuddarna, om de inte sitter fast, och rengöra under kuddarna. 

Om du har långhåriga husdjur som tenderar att fälla mycket, kan det vara en bra idé att bara använda en klädroller för att ta det värsta innan du börjar städa.

2. Använd en ångtvätt för soffan

Förutom att dammsuga soffan kan det även vara en bra idé att använda en ångtvätt när du städar. Ångrengöring innebär att du kan rengöra ytan helt utan användning av rengöringsmedel och kemikalier.

Ångtvättaren ser till att komma in på djupet med hjälp av de små ångpartiklarna som tränger in i soffans material och rengör den. Ångtvättaren kan även användas till många andra ställen i hemmet. Om du inte äger någon ångtvätt kan du hyra en, finns bland annat hos Clas Ohlson.

3. Rengör soffbenen 

Se till att torka av soffbenen, oavsett om de är i metall eller trä. Använd gärna en blandning av varmt vatten och tvål när du rengör. 

4. Ta bort fläckarna från soffan

Det finns olika sätt att ta bort fläckar på soffan, och vilken metod du ska använda beror på vilken typ av fläck det handlar om. Har du till exempel råkat spilla rödvin i soffan kan du testa att hälla bikarbonat eller potatismjöl på fläcken (om det är en färsk fläck), detta absorberar i sin tur upp en del av vätskan. Dammsug sedan upp mjölet. 

Har du istället råkat spilla glass eller choklad i soffan? Testa att göra rent med galltvål. Häll galltvål på en fuktig svamp, gnid in fläcken och låt verka i 15 minuter. Badda med vatten tills allt lödder är borta och avsluta med att torka med hushållspapper. 

5. Ha koll på materialet 

Kontrollera vilken typ av material din soffa är gjord av. Utgå ifrån vilken typ av material soffan har när det är dags att rengöra den. 

Om din soffa är gjord av tyg kan du ofta rengöra fläckar med lite flytande tvål. Se till att använda en hårt urvriden trasa så att du inte gör märken i tyget. Börja med en plats som inte är så synlig. Rengör och låt torka, kontrollera sedan att det inte lämnat någon fläck efter sig, innan du gör rent på andra ställen. 

6. Låt soffan torka

Se till att soffan torkat innan du använder den igen. Det brukar räcka med att låta den lufttorka, men tycker du att den blivit lite för blöt kan du även använda en handduk för att suga upp extra vatten. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar