8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras!

Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.
ställen du glömmer att städa

Missar du dessa ställen när det är dags att storstäda? Några av dessa platser kan faktiskt vara så fulla av bakterier att de kan göra hela familjen sjuk. Därför har vi samlat åtta vanliga ställen i huset som många glömmer när det är städdags!

1. Uttag

De flesta rör vid sina uttag flera gånger om dagen, men ändå är det en av de platser i hemmet som oftast glöms bort vid städning. Varför? Folk tänker helt enkelt inte på alla bakterier som ackumuleras på eluttagens ytor.

Gör det därför till en vana att torka av dina uttag med en trasa när du städar – eller åtminstone då och då.

2. Handtag på dörrar och kylskåp 

Förutom uttag har vi daglig kontakt med olika handtag i hemmet. Även om du kanske tycker att dina händer alltid är tillräckligt rena och att dina handtag därför inte behöver rengöras, kan du aldrig veta när dina gäster eller familjemedlemmar senast tvättade händerna. Torka därför av handtagen med en trasa då och då.

3. Spolknappen på toaletten

Hur ofta torkar du av spolknappen på din toalett? De flesta svarar faktiskt ”sällan” eller ”aldrig”. Försök sedan tänka på hur ofta du eller andra i ditt hushåll trycker på knappen. Är det 1, 2, 3 eller kanske över 10 gånger om dagen? Glöm inte bort att de allra flesta trycker på spolknappen direkt efter att de har varit på toaletten. Det vill säga innan de tvättar händerna. Således är spolknappen en av de värsta bakteriebomberna i ditt hem som de flesta inte ens tänker på är smutsig.

Undvik sjukdomar och spridning av koliforma bakterier genom att tvätta knappen med rengöringsmedel några gånger i veckan.

4. Handtaget på kranen

En annan plats i badrummet som många glömmer att rengöra är handtaget på kranen. Här är det återigen värt att komma ihåg att du rör vid handtaget på kranen strax efter att du har varit på toaletten – det vill säga innan dina händer är rena.

För att förhindra att dina händer kommer i kontakt med samma bakterier som du just tvättade av händerna, bör du rengöra kranen ofta med andra ord! 

5. Fjärrkontrollen

När rengjorde du fjärrkontrollen senast? Och här menar vi inte bara dammade av den, utan gjorde den helt ren med tvål och vatten? Aldrig? Då är det dags. Många rör vid sin fjärrkontroll flera gånger om dagen, vilket gör fjärrkontrollen till en bakteriebomb utan dess like.

Ge därför fjärrkontrollen en grundlig rengöringsomgång, där du putsar allt från de små hörnen och kanterna till alla knappar. Det kommer att ta lite tid, men du kommer att vara nöjd med det i slutändan.

6. Telefonen

Du kanske polerar glaset på din smartphone, men rengör du den ordentligt? Du rör vid telefonen otaliga gånger om dagen när du är frisk såväl som när du är sjuk, och med rena såväl som smutsiga händer.

Torka därför din telefon med en fuktig mikrofiberduk några gånger i veckan för att ta bort bakterier.

7. Tangentbordet på datorn

Du kanske redan gissar vart vi är på väg med den här punkten? Tangentbordet på din dator är också en av de platser som många människor rör vid varje dag, men som de flesta glömmer att städa. Ta bort bakterier och torka regelbundet av ditt tangentbord med en fuktig mikrofiberduk!

Om det är svårt att komma ner i sprickorna mellan knapparna kan du använda en liten borste för att få loss smutsen.

8. Tvättmaskinen

Paradoxalt nog kan tvättmaskinen också behöva rengöras ibland, även denna kan nämligen bli väldigt smutsig. Här kan du läsa hur du gör rent din tvättmaskin

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar