8 ställen du glömmer att städa – men som verkligen behöver rengöras!

Det är lätt hänt att glömma göra rent de platser som inte verkar särskilt smutsiga. Men betyder det att de inte behöver rengöras? Nej, tvärtom! Många av dessa platser kan vara fulla av bakterier.

ställen du glömmer att städa

Missar du dessa ställen när det är dags att storstäda? Några av dessa platser kan faktiskt vara så fulla av bakterier att de kan göra hela familjen sjuk. Därför har vi samlat åtta vanliga ställen i huset som många glömmer när det är städdags!

1. Uttag

De flesta rör vid sina uttag flera gånger om dagen, men ändå är det en av de platser i hemmet som oftast glöms bort vid städning. Varför? Folk tänker helt enkelt inte på alla bakterier som ackumuleras på eluttagens ytor.

Gör det därför till en vana att torka av dina uttag med en trasa när du städar – eller åtminstone då och då.

2. Handtag på dörrar och kylskåp 

Förutom uttag har vi daglig kontakt med olika handtag i hemmet. Även om du kanske tycker att dina händer alltid är tillräckligt rena och att dina handtag därför inte behöver rengöras, kan du aldrig veta när dina gäster eller familjemedlemmar senast tvättade händerna. Torka därför av handtagen med en trasa då och då.

3. Spolknappen på toaletten

Hur ofta torkar du av spolknappen på din toalett? De flesta svarar faktiskt ”sällan” eller ”aldrig”. Försök sedan tänka på hur ofta du eller andra i ditt hushåll trycker på knappen. Är det 1, 2, 3 eller kanske över 10 gånger om dagen? Glöm inte bort att de allra flesta trycker på spolknappen direkt efter att de har varit på toaletten. Det vill säga innan de tvättar händerna. Således är spolknappen en av de värsta bakteriebomberna i ditt hem som de flesta inte ens tänker på är smutsig.

Undvik sjukdomar och spridning av koliforma bakterier genom att tvätta knappen med rengöringsmedel några gånger i veckan.

4. Handtaget på kranen

En annan plats i badrummet som många glömmer att rengöra är handtaget på kranen. Här är det återigen värt att komma ihåg att du rör vid handtaget på kranen strax efter att du har varit på toaletten – det vill säga innan dina händer är rena.

För att förhindra att dina händer kommer i kontakt med samma bakterier som du just tvättade av händerna, bör du rengöra kranen ofta med andra ord! 

5. Fjärrkontrollen

När rengjorde du fjärrkontrollen senast? Och här menar vi inte bara dammade av den, utan gjorde den helt ren med tvål och vatten? Aldrig? Då är det dags. Många rör vid sin fjärrkontroll flera gånger om dagen, vilket gör fjärrkontrollen till en bakteriebomb utan dess like.

Ge därför fjärrkontrollen en grundlig rengöringsomgång, där du putsar allt från de små hörnen och kanterna till alla knappar. Det kommer att ta lite tid, men du kommer att vara nöjd med det i slutändan.

6. Telefonen

Du kanske polerar glaset på din smartphone, men rengör du den ordentligt? Du rör vid telefonen otaliga gånger om dagen när du är frisk såväl som när du är sjuk, och med rena såväl som smutsiga händer.

Torka därför din telefon med en fuktig mikrofiberduk några gånger i veckan för att ta bort bakterier.

7. Tangentbordet på datorn

Du kanske redan gissar vart vi är på väg med den här punkten? Tangentbordet på din dator är också en av de platser som många människor rör vid varje dag, men som de flesta glömmer att städa. Ta bort bakterier och torka regelbundet av ditt tangentbord med en fuktig mikrofiberduk!

Om det är svårt att komma ner i sprickorna mellan knapparna kan du använda en liten borste för att få loss smutsen.

8. Tvättmaskinen

Paradoxalt nog kan tvättmaskinen också behöva rengöras ibland, även denna kan nämligen bli väldigt smutsig. Här kan du läsa hur du gör rent din tvättmaskin


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar