Så ofta ska du byta lakan!

Hur ofta ska man egentligen byta lakan? Du delar din säng med en hel del bakterier, dammkvalster och döda celler! Så här tar du hand om sängkläderna för att få det rent och fräscht!

När vi rör oss i sängen lossnar massor med bakterier och döda celler. Dessutom svettas vi en hel del när vi sover.

– Det här attraherar dammkvalster, som lever och förökar sig i sängkläderna. Dammkvalstrens avföring innehåller allergener, som kan ge människor som är känsliga allergiska reaktioner, kliande näsa och irriterade ögon, säger hygienprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham. 

Så ofta ska du byta dina sängkläder

Man behöver dock inte få totalpanik över allt som finns i sängen.  

– Bakterier och hudceller som kommer från den egna kroppen är ju oftast inte farliga. Men såklart, vid fel förhållanden kan det bli en snabb tillväxt av skadliga bakterier, och om man är sjuk eller svettas väldigt mycket, då är det dags att tvätta, säger Mats Johansson, textilexpert vid Textilhögskolan i Borås.

Vad är då normalfallet?

Astma- och allergiförbundet rekommenderar att man byter lakan var fjortonde dag.  

– Det är en vettig regel som förenar renlighet med miljötänk. Hur ofta man ska byta beror på också på livssituationen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Om du har djur eller små barn som sover i sängen, om du duschar sällan, eller sover naken, ska du byta oftare.

Bädda inte sängen direkt!

Även vädret spelar in, sommartid svettas vi till exempel mer. Och givetvis ska du byta om sängkläderna ser smutsiga ut! Se till att inte bädda direkt när du klivit upp, det bästa är om sängkläderna kan få exponeras för ljus och luft under dagen. Vädra gärna i några minuter även om det är kallt ute – frisk luft och kyla dödar kvalstren. Kan man ta ut och vädra sängkläderna är det ännu bättre. Man får aldrig bort kvalstren helt, men du kan minska antalet radikalt. 

Tvätta rätt!

  • Sängkläder ska tvättas i minst 60 grader för att bakterierna och kvalstren ska dö.
  • Och byt inte bara lakan – tvätta även kuddarna minst 2 ggr om året och dina täcken 2–4 ggr om året!

Visste du att?

  • 83 liter svett producerar vi människor per år, och en hel del hamnar i sängen. När det sedan är varmt och fuktigt ute kan det orsaka en kultur som svampar trivs i.
  • 500 miljoner hudceller tappar vi människor per dag, och såklart många i sängen. I den miljön trivs kvalster, som kan orsaka allergi om man är känslig.

Läs också: Familjens bästa Ikea-hack: En säng för hela familjen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar