Damma fram lusten

Städning behöver egentligen inte vara så ångestframkallande - det gäller att hitta knepen som gör städningen kul, och släppa lite på kraven.

Snygga och roliga städprylar gör det hela lite skojigare. Golvmopp i leopardmönster cirka 109 kr. Spacebabies

Ett rent hem är ett vackert hem. Men det ska inte kräva av oss att vi gnor som galningar för att platsa bland inredningsreportagen, även om de flesta av oss trivs bäst när det är någorlunda ordning och reda. Journalisten Estrid Bengtsdotter, som tillsammans med Lotta Kühlhorn, har skrivit boken Städa!, menar att det egentligen handlar om att förebygga.

– Det gäller att fixa sitt hem så att det inte finns otäcka hörn där smutsen samlas och som man sedan inte kommer åt att rengöra. Det handlar om smart förvaring av skor och mössor, ett snyggt städskåp som innehåller de prylar du behöver. Släng snuskiga gamla mattor och organisera. Det är roligt, om man jämför med hur kul de flesta tycker det är att städa.

Rengöringsdukar är preparerade med allrengöringsmedel och rengör alla tvättbara ytor. Praktiskt att ta fram när man inte vill ta ut hela städarsenalen. Pris cirka 25 kr för 40 st. Colgate-Palmolive.

Många osams om städningen

Vi i Villas undersökning, villapanelen, visar att städning är ett av de största trätoämnena i hemmen. 25 procent av de tillfrågade kvinnorna och nästan 22 procent av männen anser att städningen är den vanligaste orsaken till gräl om hemmet.

– En orsak kan vara att städning är ett relativt okontroversiellt grälämne, och om man inte vågar ta itu med de verkliga orsakerna kanske det tar sig i uttryck i att man grälar om triviala ämnen istället, säger Lotte Wellton, beteendevetare och författare till boken Upp ur hushållsträsket.

– Det är också ofta bara kvinnans norm som gäller för hur hushållsarbete ska genomföras, oavsett vem som ska utföra arbetet. Detta konstateras bland annat i en intervjuundersökning vid sociologiska institutionen i Göteborg, ”Att leva själv tillsammans” Björnberg, Kollind. Det vill säga det är kvinnor som ”kan” städa och som sätter normerna. Manlig städning duger inte, samtidigt som vi alla tycker att det är så självklart enkelt att städa så man behöver inte lära sig hur det ska gå till, fortsätter hon.

Ett välutrustat städskåp

Så undviker du städkonflikterna

– Dela upp städningen efter varje familjemedlems kunskap, kapacitet, tid och vad som är rimligt och rättvist.

– Planera städningen tillsammans och bestäm vad som ska prioriteras.

– Skapa rutiner och arbeta på rätt sätt.

– Diskutera eventuella belöningar och hur man kan få uppgifterna lite roligare.

– Acceptera att allt inte behöver vara perfekt.

Tipsen som gör städningen kul

– Lust till att städa. Bara det kan låta som en omöjlighet men det går att ordna! Men tvinga inte din familj att ha lust precis samtidigt som du, då uppstår lätt konflikter.

– Bra prylar. Här kommer lusten in igen! När köpte du en snygg och bra sopborste senast? Och har du testat de nya mirakeltrasorna? Unna dig själv bra städsaker – det kommer att förbättra och snabba på städningen. Estrid Bengtsdotter köper själv gärna städprylar utomlands, på så sätt känns det extra fint att städa – då kommer alla bra resminnen fram.

– Din favoritmusik! Precis som med träning så går det lättare med hög bra musik. Det kan vara opera, det kan vara dans – men det kan absolut inte vara tyst!

– Kall dryck. Ett städpass kan vara lika fysiskt ansträngande som ett träningspass.

– Och så var det där med tid. Men det finns ju olika sorters städning, storrengöring, panikstädning och veckoplock. Är panikstädning det enda du gör – ja, då är det dags för lite inspirerande städtips!

Checklista innan du börjar:

Trasor – minst en av mirakelmodell.

Svampar – med och utan skrubb.

Hinkar – gärna flera.

Rotborste.

Såpa.

Allrengöring.

Crémerengöringsmedel.

Dammsugare.

Gärna också propplösare och svinto.

Nu kan du köra igång!

Tid vi lägger ned på städning per vecka:

Kvinnor 82 min

Män 37 min

Källa: Statistiska Centralbyrån

Lästips!

”Städa!”, Estrid Bengtsdotter, Lotta Kühlhorn (Bokförlaget DN, 2000)

”Upp ur hushållsträsket” Lotte Wellton (Prisma 2002)

”Att leva själv tillsammans” Björnberg, Kollind (Liber 2003)

Den läckra dammsugarserien

Köpinformation:

Colgate-Palmolive 08-446 59 00

Lever Fabergé

Miele AB 08-562 29 000

Spacebabies 08-544 85 001

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar