Damma fram lusten

Städning behöver egentligen inte vara så ångestframkallande - det gäller att hitta knepen som gör städningen kul, och släppa lite på kraven.


Snygga och roliga städprylar gör det hela lite skojigare. Golvmopp i leopardmönster cirka 109 kr. Spacebabies

Ett rent hem är ett vackert hem. Men det ska inte kräva av oss att vi gnor som galningar för att platsa bland inredningsreportagen, även om de flesta av oss trivs bäst när det är någorlunda ordning och reda. Journalisten Estrid Bengtsdotter, som tillsammans med Lotta Kühlhorn, har skrivit boken Städa!, menar att det egentligen handlar om att förebygga.

– Det gäller att fixa sitt hem så att det inte finns otäcka hörn där smutsen samlas och som man sedan inte kommer åt att rengöra. Det handlar om smart förvaring av skor och mössor, ett snyggt städskåp som innehåller de prylar du behöver. Släng snuskiga gamla mattor och organisera. Det är roligt, om man jämför med hur kul de flesta tycker det är att städa.

Rengöringsdukar är preparerade med allrengöringsmedel och rengör alla tvättbara ytor. Praktiskt att ta fram när man inte vill ta ut hela städarsenalen. Pris cirka 25 kr för 40 st. Colgate-Palmolive.

Många osams om städningen

Vi i Villas undersökning, villapanelen, visar att städning är ett av de största trätoämnena i hemmen. 25 procent av de tillfrågade kvinnorna och nästan 22 procent av männen anser att städningen är den vanligaste orsaken till gräl om hemmet.

– En orsak kan vara att städning är ett relativt okontroversiellt grälämne, och om man inte vågar ta itu med de verkliga orsakerna kanske det tar sig i uttryck i att man grälar om triviala ämnen istället, säger Lotte Wellton, beteendevetare och författare till boken Upp ur hushållsträsket.

– Det är också ofta bara kvinnans norm som gäller för hur hushållsarbete ska genomföras, oavsett vem som ska utföra arbetet. Detta konstateras bland annat i en intervjuundersökning vid sociologiska institutionen i Göteborg, ”Att leva själv tillsammans” Björnberg, Kollind. Det vill säga det är kvinnor som ”kan” städa och som sätter normerna. Manlig städning duger inte, samtidigt som vi alla tycker att det är så självklart enkelt att städa så man behöver inte lära sig hur det ska gå till, fortsätter hon.

Ett välutrustat städskåp gör vardagsjobbet enklare. Foto Lever Fabergé

Så undviker du städkonflikterna

– Dela upp städningen efter varje familjemedlems kunskap, kapacitet, tid och vad som är rimligt och rättvist.

– Planera städningen tillsammans och bestäm vad som ska prioriteras.

– Skapa rutiner och arbeta på rätt sätt.

– Diskutera eventuella belöningar och hur man kan få uppgifterna lite roligare.

– Acceptera att allt inte behöver vara perfekt.

Tipsen som gör städningen kul

– Lust till att städa. Bara det kan låta som en omöjlighet men det går att ordna! Men tvinga inte din familj att ha lust precis samtidigt som du, då uppstår lätt konflikter.

– Bra prylar. Här kommer lusten in igen! När köpte du en snygg och bra sopborste senast? Och har du testat de nya mirakeltrasorna? Unna dig själv bra städsaker – det kommer att förbättra och snabba på städningen. Estrid Bengtsdotter köper själv gärna städprylar utomlands, på så sätt känns det extra fint att städa – då kommer alla bra resminnen fram.

– Din favoritmusik! Precis som med träning så går det lättare med hög bra musik. Det kan vara opera, det kan vara dans – men det kan absolut inte vara tyst!

– Kall dryck. Ett städpass kan vara lika fysiskt ansträngande som ett träningspass.

– Och så var det där med tid. Men det finns ju olika sorters städning, storrengöring, panikstädning och veckoplock. Är panikstädning det enda du gör – ja, då är det dags för lite inspirerande städtips!

Checklista innan du börjar:

Trasor – minst en av mirakelmodell.

Svampar – med och utan skrubb.

Hinkar – gärna flera.

Rotborste.

Såpa.

Allrengöring.

Crémerengöringsmedel.

Dammsugare.

Gärna också propplösare och svinto.

Nu kan du köra igång!

Tid vi lägger ned på städning per vecka:

Kvinnor 82 min

Män 37 min

Källa: Statistiska Centralbyrån

Lästips!

”Städa!”, Estrid Bengtsdotter, Lotta Kühlhorn (Bokförlaget DN, 2000)

”Upp ur hushållsträsket” Lotte Wellton (Prisma 2002)

”Att leva själv tillsammans” Björnberg, Kollind (Liber 2003)

Den läckra dammsugarserien Art by Miele finns i fem olika färger. Alla har maxeffekten 1 000 W och är utrustade med både HEPA- och motorfilter. Med sugslang och teleskoprör blir rörligheten cirka 8 meter. Pris cirka 2 790 kr. Miele.

Köpinformation:

Colgate-Palmolive 08-446 59 00

Lever Fabergé

Miele AB 08-562 29 000

Spacebabies 08-544 85 001

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar