Ett rent nöje!

Städning är och förblir ett nödvändigt ont. Men om man städar ett slag varje dag undviker man att smutsen gror in, och slipper bäva för den Stora Städdagen. Med några få nya produkter och vardagsrutiner kan stor del av smutsen hållas på avstånd på ett roligare sätt.


En Steamcleaner från Kärcher rengör stora ytor såväl som små utan kemikalier. En illaluktande dammsugare, skarpluktande rengöringsmedel, begagnade t-shirts och en grå gammal garnmopp. Sådan städutrustning kan avskräcka den mest sprudlande städentusiast. Har det inte blivit gjort ännu, är det hög tid att städa och modernisera – i städskåpet!

Spara tid, pengar och miljö med mikrofiber

Till att börja med, släng ut alla olika rengöringsmedel för kök, badrum, fönster och golv. Enligt Stiftelsen Håll Sverige Rent säljs cirka 40 000 – 50 000 ton städ- och rengöringsmedel endast för hemmabruk i Sverige – varje år. Stora mängder miljöskadliga medel släpps därmed ut i naturen helt i onödan. Satsa istället på att köpa ett antal mikrofiberdukar av god kvalitet. Dukar av märket Smart tillhör de bättre*. Mikrofiberdukar tar bort smuts och bakterier lika bra som rengöringsmedel med hjälp av enbart vatten. Det finns torr- och våttrasor för olika ändamål; damning, speglar, kakel och till och med för rena fönster. Använd en trasa till varje rum så att inte bakterier sprids och låt dem ha sin bestämda plats i badrummet och köket för daglig avtorkning. Är smutsen riktigt ingrodd kan man komplettera med såpvatten i en sprayflaska.

Dammfritt tangentbord med hjälp av tryckluft. Pris 168 kronor hos Smartasaker.se

Vädra och moppa mer, dammsug mindre

Att dammsuga i en timme drar ungefär lika mycket el som en normaltvätt, enligt Stiftelsen Håll Sverige Rent. Det finns alternativ som är enklare, billigare och snabbare. Till att börja med kan en stor del av dammet i inomhusluften släppas ut genom fönstret. Så ta för vana att vädra ofta! Kvalster utgör en del av inomhusdammet, trivs i sängkläder men tål inte kyla och uttorkning. Häng därför ut sängkläderna genom fönstret en stund varje morgon. Vidare är en torrmopp av mikrofiber en annan effektiv dammsamlare. Till skillnad från de traditionella garnmopparna – som bara flyttar runt dammet på golvet – samlar en torrmopp upp en del av dammet med statisk hjälp. Använd moppen lite till vardags, så behövs inte dammsugaren så ofta. Om golvet är genomsmutsigt kan man använda en skvätt såpa i skurvattnet.

För grus och övrig grövre smuts, behöver man dock då och då använda en modern dammsugare. Många gamla dammsugare finfördelar bara dammet och släpper ut det igen. Hemmet blir alltså mer dammigt efter dammsugningen, vilket gör arbetspasset tämligen meningslöst. Typiskt för dessa dammsugare är att de brukar lukta illa. Ett flertal av de nya dammsugarna däremot, har specialfilter som tar upp och håller kvar mycket små partiklar. Ska man skaffa en ny, bör man därför kontrollera framför allt sugeffekt, dammupptagningsförmåga och hur stor mängd partiklar den släpper ut. Övriga egenskaper – som kan påverka städhumöret avsevärt – är vikt, ljudnivå och sladdlängd.

Extrautrustning för roligare städning

Vill man unna sig en liten, men ganska överkomlig hjälpreda kan man satsa på en så kallad Robomop.

Denna lilla städmaskin är utrustad med inställbar timer och fångar de flesta dammråttor med en tunn mikrofiberduk; 60 kvadratmeter avverkas utan mänsklig arbetsinsats på en timme. På fettfläckar och smuts på svåråtkomliga ställen råder Robomopen dock inte bot, men det gör däremot den portabla ångtvätten Steamcleaner från Kärcher.

Maskinen är användbar mot fett i köket, smuts på kaklet i badrummet, stengolvet i hallen samt för fönsterrengöring. En av modellerna kan dessutom användas till klädvård då den har möjlighet att kopplas till ett strykjärn som tillbehör.

En annan allt mer populär städmaskin är Ergorapido, Electrolux uppladdningsbara och sladdlösa handdammsugare, som är så smidig och snygg att man alltid kan ha den framme.

Stoppa undan skorna så hallen kan sopas på grus. Skoskåp Innvik 595 kronor från Ikea.

Placera, sortera, minimera!

Ett lättstädat hem kräver förarbete. Om man möblerar på ett smart sätt, lägger var sak på sin plats och tar bort det som inte används, en gång för alla, får man fler fria ytor och därmed lättare att hålla rent. Minimera antalet mattor och textilier, då dessa skapar damm och samlar kvalster.

Samla ihop alla sladdar i vindor, rör eller spika fast dem längs golvlisten.

Tänk igenom var i hemmet högarna brukar hopa sig och vad som irriterar; kanske kan det löna sig att skaffa en brevkorg eller ett nyckelskåp till hallen eller en tidskriftssamlare till köket? Ytorna i badrummet kanske blir mer lättavtorkade med en ny korg för schampoflaskorna eller ett extra badrumsskåp. Det finns ett oändligt antal förvaringsprodukter för olika ändamål som kan underlätta ordningen – och därmed städningen – avsevärt.

Enligt nya rön är det nu lättare att hålla undan även i köket. Odiskade kastruller och ugnsformar behöver inte längre bli stående i dagar. För man kan faktiskt tjäna både tid, pengar och miljö på att låta bli att handdiska och istället stoppa rubb och stubb i diskmaskinen. Enligt en undersökning från Konsumentverket kan en familj med fyra personer spara ca 1 200 kronor om året på minskade energi- och vattenkostnader med en modern diskmaskin (energimärkning A), bara på att sluta handdiska. Låter man bli att skölja av disken innan den sätts i maskinen och istället bara skrapar av den, så spar man ännu mer. Dessutom får man tid till annat; utan 10 minuters daglig handdisk har man plötsligt vunnit runt 61 timmar om året till att göra roligare saker.

* Konsumenttest, Råd och Rön nr 7/2005.

Källor: www.hallsverigerent.se och www.electrolux.se.

Tio snabba tips för nya städrutiner till vardags:

• Köp förvaringssystem till lösa pinaler.

• Kasta, ge bort eller packa ner saker som inte används.

• Sluta plocka! Lägg aldrig saker på under-tiden-ställen. De blir oftast kvar.

• Vädra dagligen! Hänga ut sängkläder på vädring till exempel då du äter frukost.

• Köp mikrofiberdukar, placera ut på strategiska platser i hemmet (kök, badrum, hall).

• Skaffa en sprayflaska med såpvatten – allt som behövs för hård smuts.

• Moppa ofta med mikrofiber så hålls dammråttor och fläckar borta.

• Köp uppladdningsbar handdammsugare för uppsamling av smulor i köket.

• Låt en dammrobot samla upp golvdammet när du gör annat.

• Sluta handdiska, ställ allt i maskinen utan att skölja. Skrapa av tallrikarna istället.

Ett normalutrustat städskåp ska innehålla:

• Torrmopp i mikrofiber för damning

• Våtmopp i mikrofiber med  teleskopskaft

• Mikrofiberdukar, (en för kök, en för badrum, en för damning så att inte bakterier sprids i onödan).

• Mikrofiberdammvantar

• Hink

• Svamp

• Dammsugare, av nyare slaget (tät och med filter)

• Fönsterraka

• Sopborste och skyffel

• Mattpiska

• Skrubborste

• Vattensprayflaska

• Gummihandskar

• Såpa

• Miljömärkt diskmedel

Lästips om städning

Städa! av Estrid Bengtsdotter, form och illustration Lotta Külhorn, Bokförlaget DN.

Städa lätt av Lalla Lindström, LL-förlaget.

Var sak på sin plats – och rensa bort resten av Rita Emmett, Natur och Kultur.

Modern hushållspraktika av Solveig Norberg, Kakao förlag.

Köpställen

Bluebox.se, www.bluebox.se, telefon 040-23 08 55.
Clas Ohlson, www.clasohlson.se, telefon 0247-445 00.
Electrolux, www.electrolux.se, telefon 0771-11 44 77.
Ikea, www.ikea.se, telefon 020-43 90 50.
Inreda.com, www.inreda.com, telefon 08-446 05 45.
Kärcher, www.karcher.se, telefon 031-57 73 00.
Smartasaker.se, www.smartasaker.se, telefon 08-736 09 99.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar