1. Bakterier älskar tvålrester
Kalk- och tvålrester i duschrum och badkar ger bakterier fina förutsättningar att trivas. Skölj av och torka rent badkar, dusch och golvbrunn efter varje bad och dusch.
2. Tandborsten kräver specialbehandling

3. Fäll ner sitsen innan du spolar
När du spolar ut sprids bakterier i badrummet via stänk. Det kan du undvika om du fäller ner toalettsitsen innan du spolar.
Se på nästa sida varför du ska låta vattnet rinna i duschen om du har varit bortrest några dagar.
#br
4. Spola igenom duschmunstycket
Duschmunstycket är vått och då trivs bakterierna där. Om du har varit bortrest ett par dagar och inte använt duschen, är det viktigt att du spolar igenom munstycket några minuter med varmt vatten innan du duschar.
5. Byt handdukar ofta

6. När du har städat badrummet
Det är viktigt att du tvättar händerna noga när du har städat badrum och gästtoalett. För även om du har använt rengöringsmedel, så har händerna varit i kontakt med föremål som kan vara fulla av bakterier.
Läs på nästa sida varför du inte ska lyfta upp påsen från snabbköpet på köksbänken.
#br
7. Vad sätter du på köksbänken?

8. Köksbänken ska tvättas av innan den används
På köksbänken hamnar en hel del från dagens tidning och bilnycklar till köksredskap och mat. Det är orsaken till att du alltid ska tvätta av köksbänken innan du lagar mat eller bakar.
9. Disktrasan är en bakteriehärd
Bakterier trivs där det är varmt och fuktigt, till exempel i en disktrasa. Byt därför ut trasan varje dag. Det gäller för övrigt också diskhanddukar och andra handdukar som används i köket.
På nästa sida får du goda råd om handhygien i köket.
#br
10. Torka händerna med hushållspapper

11. Tvätta rent varje dag
När vi lagar mat, bakar eller diskar kommer våra händer i kontakt med många föremål och ytor. Ta därför för vana att tvätta av skåphandtag, kran, dörren framför soppåsen och kontakter varje dag.
12. Häng upp diskhanddukarna
När du har diskat för hand är det viktigt att du hänger upp diskhanddukarna så de kan torka. Bakterier trivs nämligen mycket bra i en hopskrynklad och fuktig diskhandduk som har slängts på köksbänken.
Läs på nästa sida varför du ska tvätta händer flera gånger medan du lagar mat. Du får dessutom tre goda råd om att undvika bakterier i maten.
#br
13. Sätt matvarorna i kylen
När du har handlat och kommer hem med matvarorna ska du inte låta dem stå och vänta medan du kollar din e-post eller läser tidningen. Kylvaror som står framme i rumstemperatur är mums för bakterier, så sätt genast in dem i kylen.
14. Tvätta händerna när du lagar mat

15. Undvik bakterier i maten
Här har du tre bra regler som hjälper dig slippa bakterier i maten:
• Lagad mat bör inte värmas upp mer än en gång
• Om frysta varor har tinat, får du inte frysa dem igen
• Kontrollera då och då att temperaturen i frysen är minus 18 grader C eller kallare. Bakterier kan inte formera sig i kyla