Hejdå smutsiga madrass – här är superenkla bikarbonatknepet!

En smutsig madrass är inte så värst kul att sova i. Så här rengör du den med ett smart husmorsknep!

Bikarbonat madrass

Har din madrass gula fläckar eller luktar den illa? Då kan det vara dags att ge den en ordentlig rengöring. Ett husmorsknep väl värt att testa är att rengöra din madrass med bikarbonat eller bakpulver. Dessa två produkter driver ut smuts och fukt ur textilier, och gör madrassen fräsch igen! Läs mer om knepet här nedan. 

Så rengör du madrassen med bikarbonat 

Att rengöra madrassen med bikarbonat är superlätt! Ta bort alla sängkläder och strö sedan ut bikarbonat på madrassen. Låt verka en stund, och dammsug sedan upp det. Avsluta med att bädda sängen med nya lakan!

Enligt städföretaget Helloclean går det lika bra att använda bakpulver när du rengör madrassen, men bikarbonat innehåller mer syror vilket lämpar sig bättre på de tuffare fläckarna. 

Ett tips är att inte dammsuga upp all bikarbonat, om du vill skona dammsugaren. Börja med att sopa upp lite av bikarbonaten först!

Läs också: Här är knepen mot kvalsterallergi

Kvalster trivs i din säng! 

Att sova i en säng full med kvalster känns inte så mysigt – och är en stor anledning till varför du bör rengöra din madrass ofta. Läs mer om kvalster i vår faktaruta nedan! 

Men oroa dig inte, det finns olika knep och trick för att bli av med de små spindeldjuren. Bland annat bör du byta sängkläder åtminstone var fjortonde dag samt dammsuga madrassen ofta, helst så mycket som varje vecka! 

P.S. Du vet väl att du aldrig ska bädda sängen direkt på morgonen? Det kan nämligen göra att kvalstermängden ökar!

Fakta om kvalster

  • Kvalster är små spindeldjur som finns i hemmet, men är så små att du inte kan se dem. 
  • Enligt Vårdguiden kan du som är allergisk mot kvalster få besvär som kliande och röda ögon, nästäppa, vattnig snuva och upprepade nysningar. 
  • Kvalster trivs där det är varmt och fuktigt och livnär sig på döda hudceller, vilket gör att sängen är den plats de trivs som bäst.
Visa mer
Visa mindre

Källa: Vårdguiden, städadehem.se, helloclean.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar