Läsarfråga: Hur städar man effektivt?

Vad finns det för knep om man inte tycker om att städa? Var är det som smutsigast? Städexperten svarar! 


Jag ogillar att städa och är dålig på det. Om man vill vara tidssmart, vad är bästa tipsen och var är värsta snuskfällorna?  
Ostädad

Svar: 

Det bästa är att “småstäda” kontinuerligt, då slipper du alla högar som gör det jobbigt att städa. Den gamla devisen “gå aldrig tomhänt” är bra, lägg saker på sin plats när du ändå är i farten. Och se till att alla saker har sin plats!

De värsta snuskfällorna är i duschen och runt toalettstolen, där är det effektivt att använda en så kallad mirakelsvamp (hittas i vanlig matbutik). Torka sedan av med en gammal handduk som du ändå ska tvätta.

När du dammar, gör det systematiskt: Börja i ena ändan och gå i en cirkel (som klockan) så blir det inget extra spring. Använd dammvippa där du inte når, som längst upp på garderoben och på taklamporna. Piska gärna gardinerna med en liten handduk för att få bort damm.

Har du bråttom så är bästa hotellstädtipset att “göra allt rakt”. Häng gardinerna raka, ställ in stolarna och fluffa till kuddarna, så ser det städat ut. Dra ett snabbt tag på alla blanka delar, kranar och diskbänkar så det blänker.

Katarina Gälldin, yrkeslärare i hotellstäd

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar