Städa hållbart – miljövänliga rengöringsmedel och smarta knep!

Städa miljövänligt – hur gör man det? Här går vi igenom smarta metoder och miljövänliga rengöringsmedel som gör hemmet skinande rent!

Vill du städa miljövänligt och undvika onödiga kemikalier? Då finns det flera vägar att gå. Allt ifrån att välja miljövänliga rengöringsmedel, till att jobba med förebyggande metoder. 

Här är 5 smarta städknep för en bättre miljö!

1. Förebyggande städning

Genom att tänka förebyggande, kan du minska behovet av starka rengöringsmedel. Mögelangrepp på ytor och textilier kan till exempel undvikas genom att vädra och torka av fukt, och förbättra ventilationen i hemmet. Och utomhus kan man rensa bort ogräs och mossa regelbundet, istället för att gå på med växtdödande medel. Vatten kan vara det enda som behövs för att göra rent, då ingrodd smuts ofta kan tas bort med högtryckstvätten. 

2. Spara energi

Tänk på energiförbrukningen när du städar, som att köra fulla disk- och tvättmaskiner och välja energisnåla maskiner.

3. Välj miljömärkta städmedel

Leta efter miljömärkta städprodukter i butiken, som Naturskyddsföreningens Bra miljöval och Nordens oberoende och officiella miljömärkning Svanen, det finns på t ex både diskmedel och tvättmedel. Det finns också effektiva naturprodukter som grön- och gulsåpa, som tillverkas av tallolja, och linsåpa av linolja, som har många användningsområden för rengöring.

4. Prova husmorsknep

Husmorsknepens förespråkare menar att de miljövänliga rengöringsmedel man hittar i skafferiet inte bara är bra för miljön, utan många gånger också ger bättre resultat än konventionella städprodukter. Sura produkter som vinäger, citron och ättika fungerar till exempel effektivt mot kalkavlagringar, rost och salt. 

För varje typ av smuts och fläckar som uppstår i hemmet, finns det troligtvis ett husmorsknep som löser det. Men till skillnad från vanliga städprodukter, följer det ju inte med doseringsanvisningar, så här får man leta efter beprövade städrecept på nätet.

5. Dosera rätt mängd rengöringsmedel

Vill man städa miljövänligt bör man använda rengöringsmedel sparsamt och inte dosera mer än nödvändigt. Även husmoderns städprodukter bör man var lite försiktig med, då de inte är helt ofarliga, varken för dig eller materialen. Att t ex hälla mängder av ättika i tvättmaskinen är kanske inte det bästa för slangarna, eftersom det är frätande.

Bikarbonat, citronsyra, ättika och citron är alla exempel på miljövänliga rengöringsmedel.

3 miljövänliga rengöringsmedel

Här berättar vi mer om tre av husmoderns favoritprodukter.

1. Ättika och ättiksprit

Ättika är bakteriedödande, tar bort dålig lukt, och är bra mot kalkfläckar i badrum och kök, och  för att avkalka t ex köksmaskiner och tvättmaskin. Det är också ett miljövänligt alternativ till sköljmedel, som ofta är fyllda med kemikalier. 

Ättika och ättiksprit innehåller ättiksyra utspädd med vatten. Ättika är starkare, det innehåller 24% ättiksyra, medan ättiksprit innehåller 12%, dvs dubbelt så mycket vatten. Båda fungerar bra till städning, det är bara att anpassa mängden ättika i de olika städrecepten (späder du ättika med lika delar vatten får du ättiksprit). 

OBS! Ättika är irriterande för hud och ögon, så ha på dig gummihandskar vid användning. 

2. Vinäger

Vinäger, som framställs ur vin eller cider, har samma rengörande egenskaper som ättika, men  syrahalten brukar vara lite lägre, runt 5–7 %, så det är inte lika starkt. När du rengör med vinäger, välj i första hand vitvinsvinäger, som inte färgar av sig. 

OBS! Använd inte ättika, vinäger eller citron på natursten, trägolv eller vaxade ytor, eftersom det kan orsaka fläckar. 

3. Bikarbonat

Bikarbonat tar bort dålig lukt, binder fukt och löser upp fett. Det fungerar till exempel effektivt som propplösare i avlopp, och för att rengöra ugn och kakelfogar. Du kan också använda det för att ”kemtvätta” mattor genom att hälla över bikarbonat, låta det verka en stund, och sedan suga upp det. 

Tips!

Köp storpack av bikarbonat, ättika eller vinäger, så blir städningen billigare. 

Läs också: Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Städa miljövänligt – 3 bra husmorsknep!

1. Fönsterputs

Recept ur boken ”Ren städglädje” av Desirée och Marléne Eriksson.

½ –1 tsk handdiskmedel (miljömärkt)

5 dl vatten

½ –1 dl ättiksprit

Gör så här: Blanda ihop ingredienserna i en sprejflaska, spruta på fönstren och skrapa av smutsvattnet med en fönsterskrapa.

2. Ren träskärbräda med citron och salt

Recept ur boken ”Städa hållbart med Ekotipset” av Ellinor Sirén. 

½ citron
1-2 msk salt

Gör så här: Pressa saften ur citronen mot skärbrädan och gnugga in den ordentligt med citronhalvan. Häll på ett lager salt och gnugga lite till. Häll på ytterligare salt och låt stå i 15 minuter. Skölj och torka skärbrädan.

3. Propplösare

Recept ur boken ”Ren städglädje” av Desirée och Marléne Eriksson.

Kokande vatten

1 dl salt

1 dl bikarbonat

1 dl ättiksprit

Gör så här: Rensa avloppet från hår och smuts. Koka upp 5–10 liter vatten. Häll saltet i avloppet. Häll i bikarbonat.
(Blanda inte alla ingredienser tillsammans utan häll i ingredienserna var för sig.)
Häll i ättiksprit (här kommer det att börja pysa och bubbla). Häll i det kokande vattnet för att rensa avloppet ordentligt. Torka rent i handfatet med en fuktig trasa.

Läs också: Ättika – vilken sort till vad?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar