Så putsar du fönster – utan ränder!

En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

Så putsar du fönster – utan ränder

Smutsigt fönster

Smutsiga fönster blir ett minne blott!

Ränder på nytvättade fönster uppstår inte av sig själv! Varmt vatten, vertikal skrapning, brist på överlappning och långsam tvättning ger garanterat streck på dina rutor. Satsa på att använda kallt och rent vatten med diskmedel samt rätt teknik och verktyg så kommer du att få nytvättade fönster utan ränder. Kom ihåg att byta tvättvatten då och då när vattnet börjar bli lite smutsigt!

Du behöver:

  • En hink med kallt vatten med diskmedel i
  • En fönsterskrapa
  • En mjuk och luddfri trasa

Hemligheten? Tvätta snabbt!

Hemligheten är att tvätta fönstret noggrant och snabbt. När fönstret är vått, ta en fönsterskrapa och skrapa horisontellt och vrid handleden i hörnen i en jämn, snabb takt. Några centimeters ”överlappning” mellan spåren är också viktigt.

Torka fönstret med en bomullstrasa

Torka runt fönsterkanten med fönsterskrapan och med din luddfria trasa. Fönsterskrapan måste vara av god kvalitet, det vill säga en skrapa med gummi av hård kvalitet utan rispor. En mjuk, luddfri och tvättad bomullsduk är också oumbärlig när det är dags att torka dina fönster.

Höjden kan vara ett problem

Har ditt hus två våningar? Få människor gillar att stå på 3-5 meters höjd och tvätta fönster. Försök att tvätta dem från insidan om möjligt – eller överväg att beställa fönsterputsning för dina ytterfönster. Om du väljer att beställa fönsterputs kommer priset bero på antalet fönster och deras plats, och särskilt om det är glasfönster eller stora glasytor.

Läs också: Så fixar du ett skinande rent hem – här är våra bästa knep!

 

3 myter om att putsa fönster

  • Putsa fönster med vinäger och alkohol om fönstret är extra smutsigt eller färgat av nikotin.

Fel! Inget av dessa alternativ behövs. Kallt vatten med lite diskmedel räcker.

  • Tidningspapper gör fönstren blanka!

Fel! Det kanske hjälpte på den tiden när tidningar trycktes i blyfärg. Men idag ”svettas” tidningar mer än vad de torkar upp.

  • Polera inte fönster i solskenet!

Fel! Du kan tvätta fönster i alla väder, så länge vattnet är kallt och rent och du är tillräckligt snabb.

Läs också: Rengör miljövänligt med ättika


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar