Putsa mässing – här är 3 bästa knepen!

Är dina mässingsprylar missfärgade och fläckiga? Så här enkelt gör du dem skinande rena igen!

Mässingsföremål tappar lätt glansen och behöver lite kärlek då och då, om man vill hålla dem blanka och fina. Men som tur är, är det inte svårt att göra rent dem, och istället för att köpa särskilda putsmedel går det ofta bra att använda sådant man redan har hemma. Här går vi igenom några busenkla knep för att putsa mässing!

Pläterad eller borstad mässing – se upp!

Innan du börjar rengöra mässing bör du ta hänsyn till vilken typ av mässing du har. Borstad mässing, som har en strimmig yta, är extra känsligt. Det ska bara rengöras med vatten, och snabbt torkas av för att undvika fläckar. 

Och är dina föremål bara täckta med ett tunt lager mässing (pläterade), bör du också vara försiktig och inte putsa med något som har slipande effekt, såsom köpta putsmedel eller exempelvis salt. De kan du istället göra rent med varmt såpvatten. 

Testa med magnet!

Är du osäker på om föremålet är av mässing rakt igenom kan du testa med en kylskåpsmagnet. Ren mässing är inte magnetisk, så på den kommer magneten inte fästa. 

Läs också: 11 miljösnälla rengöringstips

Det finns många bra husmorsknep för att putsa mässing. 

Putsa mässing – 3 bra metoder!

Här går vi igenom några busenkla knep för att putsa obehandlad, massiv mässing. Börja med att pilla bort eventuella stearinbitar och annan grov smuts från mässingen. Testa sedan någon av de här metoderna:

1. Kokande vatten

Koka upp vatten i en kastrull och doppa ner föremålet i vattnet. Putsa sedan med en svamp, och finputsa med en torr trasa. En bra metod för att få bort stearinrester! Tänk på att aldrig hälla ut vatten med stearin i avloppet.

2. Citron och bikarbonat

Blanda ihop en smet av saften från ½ pressad citron och 1 tsk bikarbonat. Gnid in smeten på mässingen med en mjuk trasa. Skölj sedan av med varmvatten, och torka och putsa blankt med en torr trasa. 

3. Ketchup

Spruta en stor klick ketchup på en mjuk trasa, och gnid in föremålet med det. Låt verka en stund, och skölj av med varmvatten. Torka av med en torr trasa.

Vad är mässing?  

Mässing kallades förr för fattigmansguld eftersom det glimmar som guld men är mycket billigare. Mässing är en av de äldsta legeringarna, (blandning av metaller), och innehåller både koppar och zink. Det är kopparen som gör att mässingen lätt ärgar och blir grönaktig, när den reagerar på olika ämnen som finns i omgivningen.

Källa: Stadadehem.se, Sefina.se

Läs också: Städa med bikarbonat – så gör du!Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar