Putsa mässing – här är 3 bästa knepen!

Är dina mässingsprylar missfärgade och fläckiga? Så här enkelt gör du dem skinande rena igen!

Mässingsföremål tappar lätt glansen och behöver lite kärlek då och då, om man vill hålla dem blanka och fina. Men som tur är, är det inte svårt att göra rent dem, och istället för att köpa särskilda putsmedel går det ofta bra att använda sådant man redan har hemma. Här går vi igenom några busenkla knep för att putsa mässing!

Pläterad eller borstad mässing – se upp!

Innan du börjar rengöra mässing bör du ta hänsyn till vilken typ av mässing du har. Borstad mässing, som har en strimmig yta, är extra känsligt. Det ska bara rengöras med vatten, och snabbt torkas av för att undvika fläckar. 

Och är dina föremål bara täckta med ett tunt lager mässing (pläterade), bör du också vara försiktig och inte putsa med något som har slipande effekt, såsom köpta putsmedel eller exempelvis salt. De kan du istället göra rent med varmt såpvatten. 

Testa med magnet!

Är du osäker på om föremålet är av mässing rakt igenom kan du testa med en kylskåpsmagnet. Ren mässing är inte magnetisk, så på den kommer magneten inte fästa. 

Läs också: 11 miljösnälla rengöringstips

Det finns många bra husmorsknep för att putsa mässing. 

Putsa mässing – 3 bra metoder!

Här går vi igenom några busenkla knep för att putsa obehandlad, massiv mässing. Börja med att pilla bort eventuella stearinbitar och annan grov smuts från mässingen. Testa sedan någon av de här metoderna:

1. Kokande vatten

Koka upp vatten i en kastrull och doppa ner föremålet i vattnet. Putsa sedan med en svamp, och finputsa med en torr trasa. En bra metod för att få bort stearinrester!

2. Citron och bikarbonat

Blanda ihop en smet av saften från ½ pressad citron och 1 tsk bikarbonat. Gnid in smeten på mässingen med en mjuk trasa. Skölj sedan av med varmvatten, och torka och putsa blankt med en torr trasa. 

3. Ketchup

Spruta en stor klick ketchup på en mjuk trasa, och gnid in föremålet med det. Låt verka en stund, och skölj av med varmvatten. Torka av med en torr trasa.

Vad är mässing?  

Mässing kallades förr för fattigmansguld eftersom det glimmar som guld men är mycket billigare. Mässing är en av de äldsta legeringarna, (blandning av metaller), och innehåller både koppar och zink. Det är kopparen som gör att mässingen lätt ärgar och blir grönaktig, när den reagerar på olika ämnen som finns i omgivningen.

Källa: Stadadehem.se, Sefina.se

Läs också: Städa med bikarbonat – så gör du!


TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar