Putsa silver skinande rent – så enkelt är det!

Kanske har du ärvt fina silverbestick eller fyndat vackra nysilverknivar- och gafflar på loppis? Då är det dags att börja använda dem. Att putsa silver blänkande rent går på ett kick.

putsa silver

Det är tråkigt när silverbesticken blir liggande i kökslådorna. Varje gång du tar fram dem och ser att de blivit mörka och fula, försvinner lusten till att använda besticken. ”Putsa silver? Nej, vad jobbigt”. Och så blir de kvar i sina lådor.

Husmorsknep för att putsa silver

Men det finns ingen anledning att sucka längre. Många gamla husmorsknep för att putsa silver fungerar förträffligt, och det finns ingen anledning att köpa speciella produkter. Troligtvis hittar du allt du behöver hemma i skafferiet!

Att silver mörknar har ingenting med dålig kvalitet att göra – tvärtom.

Att det mörknar, det är faktiskt ett kännetecken för silver med hög silverhalt.

Förvara rätt

När du använder silversmycken eller silverbestick drar de till sig smuts, damm, fettavlagringar och fingeravtryck – men det är inte det som är det största problemet. Sådant är nämligen lätt att putsa bort. 

Det stora problemet är förvaringen. Det svarta och gula som syns på silvret efter ett tag är sulfid- och svavelavlagringar som uppstår när silvret reagerar med föroreningar som finns i luften. 

Använd silvret

Värst blir sulfid-avlagringarna när silvret inte används, utan ligger undanstoppat i skåp eller kökslådor. Vid användning nöts en del av sulfidavlagringarna bort automatiskt, något som är omöjligt när de ligger i ett skåp eller i en låda. Det är alltså bäst att använda silvret ofta om du vill hålla det rent och fint.

Men vad gör du då, när ditt silver blivit mörkt och fult? Dags för lite kemi.

Läs också: Putsa mässing – 3 enkla knep!

Tre klassiska husmorsknep för att putsa silver:

Den lille kemisten

Ett gammalt trick för att rengöra silver som fungerar förvånansvärt bra. Den som kan sin kemi förstår att aluminiumet reagerar och suger åt sig den svarta silversulfiden via en kemisk reaktion.

Gör så här:

Klä en stor form eller plastbalja med aluminiumfolie (använd helst inte en kastrull eller annat kärl i metall). Lägg ner silvret så att det rör folien. När besticken ligger på aluminiumfoliet, bör de inte röra vid varandra.

Koka upp några liter vatten.

Strö flera matskedar bikarbonat eller bakpulver över besticken och häll sedan det kokande vattnet över. Låt ligga en stund, mellan 5 och 15 minuter beroende på hur smutsigt silvret är. Om det är väldigt svart kan du behöva göra om det en eller två gånger.

Det kan fräsa och bubbla lite under processen, så skydda ögonen om du står i närheten.

Du kommer att se hur hur den svarta oxiden försvinner från silvret samtidigt som aluminiumet blir svart i stället. Enkel kemi när den är som bäst!

Skölj sedan av silvret med vanligt vatten.

Putsa silvret med en mjuk trasa eller putsduk.

Det här är en bra och miljövänlig metod att rengöra ditt silver på, utan gifter. Dessutom billigt!

OBS: Använd aldrig detta tips för rengöra smycken eller silverföremål med ädelstenar eller andra stenar, eller med delar i en annan metall. Det ska vara enbart silver för att inte riskera oönskade kemiska reaktioner 

Med ketchup

Det låter kanske mystiskt, men ketchup fungerar faktiskt bra för att putsa silver. Häll några droppar ketchup på en bit hushållspapper och gnid in dina silverföremål.

Låt verka i 15 minuter. Ta en lätt fuktig mikrofiberduk eller vanligt hushållspapper och putsa silvret. Skölj sedan grundligt med vatten.

Passar bäst om du bara några få silverföremål att rengöra.

Med såpa

Att putsa silver med hjälp av såpa eller diskmedel är en skonsam och effektiv metod.

Blanda bara lite diskmedel med varmt vatten och blöt en mikrofiberduk.

Gnugga sedan silvret med den blöta tvålduken. Skölj med kallt vatten och torka med en mjuk, ren handduk. Funkar bra för dina silversmycken också.

Så ska du ta hand om dina silverbestick:

  • Vira in dem i silkespapper när du inte använder dem, eller köp speciella tyglindor.
  • Det går att maskindiska dem, men blanda inte med rostfritt i samma ställ. Det kan bli fläckar på silvret. Eftertorka direkt med en rasa.
  • Diska alltid dina silverbestick direkt efter användning när du ätit ägg eller lutfisk, annars kan du få fläckar på djupet. Mat som innehåller svavel svärtar nämligen silvret. 

Läs också: Så rengör du smycken med ketchup


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar