Rengör diskmaskinen – 3 enkla steg!

Tvättar inte maskinen ordentligt rent? Finns det mat och smuts kvar när programmet är klart? Då kan det vara dags att rengöra diskmaskinen – vi guidar!


När du ställer in smutsiga tallrikar, skålar och bestick i diskmaskinen utan att städa ur den kontinuerligt kommer skräp och bakterier samlas i den och den kommer att sluta diska helt rent.

Ingen vill diska i en smutsig diskmaskin. Så länge mekaniken i din diskmaskin fungerar är det heller inget du behöver finna dig i. 

Michael René, docent vid Institutionen för hälsovetenskap vid Metropolskolen i Köpenhamn, är expert på hygien, rengöring och diskmaskiner. Hans tips för att undvika bakterier i diskmaskinen är att komma ihåg de tre gyllene ingredienserna för en framgångsrik diskning: 

– Se alltid till att det finns diskmedel, sköljmedel och salt i maskinen, så att diskmedlets effekt blir helt optimal. Annars kan tvålavlagringar bildas och då fungerar inte diskmedlet lika effektivt, säger Michael René.

 Dessutom tipsar han om hur du kan ta kål på bakterier:

 – När maskinen har diskat klart, låt gärna servisen torka vid en hög temperatur eftersom det kan döda bakterier, säger Michael René.

Har du dessutom sett till att rengöra diskmaskinen kan disken knappast bli annat än skinande ren.

 

Läs också: Så här rengör du köksfläkten 

 

Här är tre tips för effektiv rengöring av diskmaskinen:

  1. Töm filtret från smuts och matrester. Skölj filtret rent med diskmedel och vatten. 
  2. Om din diskmaskin drabbats hårt av smuts kan du hälla klorhaltigt rengöringsmedel eller såpa i diskmedelsfacket och köra tre 60-gradersprogram efter varandra. Kör sedan ett program utan medel, för att skölja ur maskinen noggrant.
  3. Torka av spolarmarna (kolla att där inte samlats smuts), inredning och luckan (även kanterna).

Behöver diskmaskinen avkalkas kan du hälla två till tre matskedar citronsyrapulver eller en till två deciliter ättika i diskmedelsfacket och köra ett kort program. Kör sedan ett extra program för att spola bort alla rester.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar