Så avkalkar du diskmaskinen

Diskmaskiner måste avkalkas precis som tvättmaskiner. Här är 3 enkla sätt att avkalka diskmaskinen – och anledningen till att du bör komma ihåg att göra det.

Diskmaskinen måste avkalkas regelbundet. Annars kan den sluta diska rent ochplötsligt får du kalk på glasen och kalkavlagringar på tallrikar och bestick. Hur ofta det behöver göras beror på hur hårt vattnet är där du bor. Är vattnet hårt och kalkhaltigt krävs det avkalkning oftare. Men satsa på minst en gång om året, och gärna två för att vara på den säkra sidan. Bor du i områden med hårt vatten kan det krävas tre till fyra gånger per år. Kalkavlagringar i maskinen sänker nämligen vattentrycket och gör att diskmaskinen inte tvättar helt rent.

Därför uppstår kalkfläckar

Det är inte alla som har salt i sin diskmaskin, men en bra anledning till att ha det är för att det drastiskt minskar behovet av avkalkning. Många diskmaskiner har en lampa som börjar lysa när det är dags att fylla på salt. Behållaren för diskmaskinssalt bör finnas i botten på insidan av din diskmaskin, för instruktioner kolla i din diskmaskins instruktionsbok. När du adderar salt, se upp så att inget hamnar utanför behållaren eftersom salt kan repa glas.

Om kalkfläckar börjar synas i diskmaskinen är det troligt att du använt för lite eller för finkornigt salt. Salt hjälper till att binda kalk i vattnet och det minskar dessutom drastiskt behovet av avkalkning. Om du använder finkornigt salt i diskmaskinen kan du överväga att byta till ett grövre salt, vilket är mer effektivt. Du ska inte använda vanligt salt i din diskmaskin utan kolla efter ett särskilt specialsalt för diskmaskiner, det går att köpa i livsmedelsaffärer.  

Läs också: Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Så avkalkar du diskmaskinen

Om dina kalkproblem kvarstår efter att du ändrat din saltdosering så finns det andra lösningar. 

Här är tre enkla sätt att avkalka diskmaskinen, välj den metod som passar dig bäst. 

1. Rengör diskmaskinen med ättika

Det enklaste tricket är att använda ättika. Häll ungefär en halv liter i diskmaskinens botten och kör ett program med högsta möjliga temperatur. Om du har glas eller annat porslin med kalkflagor på kan de få åka med. Du kommer att bli förvånad över hur effektivt och snabbt ättika kan ta bort kalk från glas och servis.

2. Använd citronsyrapulver för avkalkning

Du kan också använda citronsyrapulver, vilket går att hitta i livsmedelsbutiker. Lägg innehållet från en påse citronsyrapulver i diskmedelsbehållaren och kör ett vanligt program. Följ sedan upp med ett extra diskprogram utan vare sig diskmedel eller citronsyra för att skölja rent.

3. Använd avkalkningsmedel för diskmaskiner 

Det finns många olika avkalkningsprodukter på marknaden. Behållare som placeras upp och ner i tvättstället, eller tabletter som placeras i diskmedelsbehållaren – se anvisningar på produkten du valt. Kom ihåg att köra ett program utan diskmedel efteråt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar