Så avkalkar du diskmaskinen

Diskmaskiner måste avkalkas precis som tvättmaskiner. Här är 3 enkla sätt att avkalka diskmaskinen – och anledningen till att du bör komma ihåg att göra det.


Diskmaskinen måste avkalkas regelbundet. Annars kan den sluta diska rent ochplötsligt får du kalk på glasen och kalkavlagringar på tallrikar och bestick. Hur ofta det behöver göras beror på hur hårt vattnet är där du bor. Är vattnet hårt och kalkhaltigt krävs det avkalkning oftare. Men satsa på minst en gång om året, och gärna två för att vara på den säkra sidan. Bor du i områden med hårt vatten kan det krävas tre till fyra gånger per år. Kalkavlagringar i maskinen sänker nämligen vattentrycket och gör att diskmaskinen inte tvättar helt rent.

Därför uppstår kalkfläckar

Det är inte alla som har salt i sin diskmaskin, men en bra anledning till att ha det är för att det drastiskt minskar behovet av avkalkning. Många diskmaskiner har en lampa som börjar lysa när det är dags att fylla på salt. Behållaren för diskmaskinssalt bör finnas i botten på insidan av din diskmaskin, för instruktioner kolla i din diskmaskins instruktionsbok. När du adderar salt, se upp så att inget hamnar utanför behållaren eftersom salt kan repa glas.

Om kalkfläckar börjar synas i diskmaskinen är det troligt att du använt för lite eller för finkornigt salt. Salt hjälper till att binda kalk i vattnet och det minskar dessutom drastiskt behovet av avkalkning. Om du använder finkornigt salt i diskmaskinen kan du överväga att byta till ett grövre salt, vilket är mer effektivt. Du ska inte använda vanligt salt i din diskmaskin utan kolla efter ett särskilt specialsalt för diskmaskiner, det går att köpa i livsmedelsaffärer.  

Läs också: Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Så avkalkar du diskmaskinen

Om dina kalkproblem kvarstår efter att du ändrat din saltdosering så finns det andra lösningar. 

Här är tre enkla sätt att avkalka diskmaskinen, välj den metod som passar dig bäst. 

1. Rengör diskmaskinen med ättika

Det enklaste tricket är att använda ättika. Häll ungefär en halv liter i diskmaskinens botten och kör ett program med högsta möjliga temperatur. Om du har glas eller annat porslin med kalkflagor på kan de få åka med. Du kommer att bli förvånad över hur effektivt och snabbt ättika kan ta bort kalk från glas och servis.

2. Använd citronsyrapulver för avkalkning

Du kan också använda citronsyrapulver, vilket går att hitta i livsmedelsbutiker. Lägg innehållet från en påse citronsyrapulver i diskmedelsbehållaren och kör ett vanligt program. Följ sedan upp med ett extra diskprogram utan vare sig diskmedel eller citronsyra för att skölja rent.

3. Använd avkalkningsmedel för diskmaskiner 

Det finns många olika avkalkningsprodukter på marknaden. Behållare som placeras upp och ner i tvättstället, eller tabletter som placeras i diskmedelsbehållaren – se anvisningar på produkten du valt. Kom ihåg att köra ett program utan diskmedel efteråt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar