Så städar du hela huset – på en timme

Behöver du få rent i huset NU? Eller äts all tid upp av ändlöst fejande? Lugn! Vi visar dig de bästa knepen för att blixtsnabbt göra rent hemma.


Det finns många smarta sätt att vara snabb och effektiv när du städar ditt hem. Följ dessa knep så får du rent på bara en timme – och mer tid att umgås med familjen, fixa med lördagsmiddagen eller slå dig ner i soffan med en god bok.

Innan du kan göra en snabb städning av huset så behöver det vara undanplockat överallt, så att det går lätt att komma åt med trasa och rengöringsprodukter. Du behöver också plocka fram alla redskap du behöver.

Tips på effektiv städning 

Det är också viktigt att du fokuserar på uppgiften och inte låter dig distraheras av ringande telefoner eller barn som springer runt och leker. Ge gärna barnen en uppgift, som att torka av listerna. Hjälper barnen till går städningen enklare och snabbare.

Det är också viktigt att du rengör uppifrån och jobbar dig ner mot golvet. På så sätt undviker du att det hamnar damm på områden du redan har rengjort. Istället hamnar all smuts på golvet, där dammsugaren så småningom fixar det sista.

15 minuter: Dammtorka

Torka av damm med en torr mikrofiberduk. En våt trasa lämnar vanligtvis ränder, vilket ofta leder till mer arbete. Använd endast våt trasa om du behöver ta bort fläckar.

10 minuter: Badrum

Börja med att spruta kalkborttagningsmedel i dusch och handfat. Rengör toaletten och spegeln medan avkalkaren verkar. Använd sedan en svamp och mycket vatten för att ta bort avkalkningsmedlet. 

8 minuter: Kök

I köket finns det ofta fläckar som kräver en fuktig trasa. Rengör alla synliga ytor: bord, skåpsluckor, bänkskivor, köksutrustning …

Läs mer: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

20 minuter: Dammsugning

Nu när alla ytor högre upp har rengjorts är det dags att sätta igång dammsugaren. Se till att påsen inte är för full innan du startar dammsugningen. Annars kommer du bara att virvla upp dammet istället för att det sugs in effektivt i dammsugaren.

När du dammsuger är det en bra idé att börja i de inre hörnen av rummet och sluta vid dörren. På så sätt undviker du att dra runt smutsen där du just dammsög.

7 minuter: Fläckar på golvet

Istället för att tvätta golvet i alla rum i hela huset kan ta bort bara de synliga fläckarna. Så länge du har dammsugit ordentligt kan du helt enkelt ta en fuktig trasa och torka av där det behövs.

Har du tid över kan det dock rekommenderas att du prioriterar att tvätta golvet i köket och i badrummet, eftersom det oftast är här golvet blir som mest smutsigt.

Obs! Om du har ett väldigt stort hus kan städningen naturligtvis ta mer än en timme.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar