Städa miljövänligt med matvaror

Letar du efter alternativ till att städa med miljöskadliga kemikalier som finns i rengöringsmedel? Det finns flera naturliga sätt att rengöra det mesta där hemma – här är en lista på livsmedel som du kan städa miljövänligt med. Fler tips för att städa med livsmedel hittar du här.

Citron som desinfektion och blekmedel

Citron som desinfektion och blekmedel

Källa: Helping

Helping

Kaffesump absorberar lukt

Tips: Använd några skedar kaffesump i illaluktande utrymmen. Du kan också underlätta diskningen genom att blötlägga de smutsiga tallrikarna med varmt vatten och ett par teskedar kaffesump innan.

Bröd för att damma och ta upp glas

Tips: Om du vill damma av en målning börjar du med att försiktigt damma den och sedan badda med den degigaste delen av brödet, så att du avlägsnar smutsen. När brödet plockar upp smuts som vi inte ser med blotta ögat faller det isär. Torka målningen med en mjuk borste efteråt.

Vinäger och ättika gör rent det mesta

Vinäger och ättika gör rent det mesta

Fler tips för att städa med ättika? Spana in det här.

Spana in det här.

Olivolja mot fula fläckar och lukt

Tips: Luktar avloppet äckligt? Blanda en matsked olivolja med lite eterisk olja och häll ner i avloppet. Fula fläckar från vatten på rostfri diskbänk? Torka av bänken med ett tunt lager olivolja så ser diskbänken skinande ren ut.

Bakpulver rengör effektivt

Tips: För att rengöra smutsiga vitvaror av t ex rostfritt stål doppar du en mjuk och fuktig svamp i bakpulver, gnugga sedan ytan ren. Frukt och grönsaker du vill tvätta av ordentligt blötlägger du i kallt vatten tillsammans med ett par skedar bakpulver i cirka 10 minuter. Skrubba sedan med en pensel.

Salt mot fula fläckar och fett

Bonustips: Blanda salt, bakpulver och ättika när du rensar avloppet i duschen. 1 kopp salt, 1 kopp bakpulver och en halv kopp vinäger blandas samman och hälls ner i avloppet, låt verka i 10 minuter och avsluta genom att hälla över ett par liter kokande hett vatten.

Eteriska oljor mot dåliga lukt

Tips: Cirka 25 droppar eukalyptusolja i tvättmaskinen när du tvättar lakan och påslakan är perfekt för att hålla dammkvalster borta – de avskyr nämligen den doften. Genom att tillsätta några droppar eteriska oljor som lavendel eller citrongräs i vatten kan du även rengöra fönstren bättre.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar