Tvätta mer miljövänligt – så gör du!

Att tvätta sliter både på kläderna och miljön. Vill du bli en miljöhjälte? Lär dig att tvätta mer miljövänligt! Här är 10 bra tips!

1. Tvätta fulla maskiner

Att fylla tvättmaskinen spar massor av energi! Behöver du tvätta en mindre mängd snabbt kan du ställa in tvättmaskinen på halva tvättmängden, ifall din maskin har den funktionen. 

2. Välj en energisnål tvättmaskin

Ska du köpa en ny tvättmaskin eller torktumlare? Välj en energisnål modell. 

tvätta mer miljövänligt
Välj ett skonsamt tvättprogram. 

3. Tvätta skonsamt

Det går ofta att tvätta kläder på lägre temperatur än det som står på tvättlappen, vilket kräver mindre energi. Då blir det också enklare att tvätta kläder med olika gradtal tillsammans. (Sängkläder är ett undantag, de bör tvättas på minst 60 grader). Tvätta på eco-programmet ifall din tvättmaskin har ett sådant, det tar längre tid men förbrukar mindre energi. 

4. Välj rätt tvättmedel

Leta efter kravmärkta tvättmedel, och tvätta mörk tvätt med kulörtvättmedel så behåller de färgen längre. För att tvätta mer miljövänligt: Dosera tvättmedlet enligt förpackningen – oftast behövs det mycket mindre än man tror! 

Byt ut sköljmedlet mot ättikssprit!

5. Skippa sköljmedlet

Många sköljmedel innehåller skadliga kemikalier och dessutom sliter de på plaggen. Vill du använda sköljmedel ändå, använd parfymfria och miljömärkta sorter – eller ättiksprit. Häll 3 msk ättiksprit 12 % i sköljmedelsfacket, och tillsätt några droppar eterisk olja ifall du vill få god doft. 

6. Undvik förtvätt

Det är helt onödigt, så länge inte kläderna är riktigt smutsiga. 

Läs också: Så tyder du tvättlappen!

7. Tvätta kläderna mer sällan

Kläderna slits av att tvättas, och bortsett från underkläder kan du ofta använda kläderna fler än en gång innan de behöver tvättas. Prova att vädra kläder som luktar lite unket istället för att tvätta dem, ofta försvinner lukten av det. 

tvätta mer miljövänligt
Att använda torkställning istället för torktumlare är ett sätt att tvätta mer miljövänligt. 

8. Undvik torktumling

Häng upp tvätten på torkning istället så spar du mycket energi. Och det sliter mindre på plaggen, eftersom en del fibrer försvinner vid torktumlingen. 

9. Ta bort fläckar skonsamt

Testa att ta bort fläckar med en fuktig trasa, och helst innan de är ingrodda. För tuffa fläckar kan du använda miljömärkta fläckborttagningsmedel, eller prova husmorstips med t ex bikarbonat. 

10. Tänk på miljön vid klädköp

Försök undvika kläder av syntet som akryl, fleece, polyester och polyamid. De släpper ifrån sig fibrer med mikroplaster när de tvättas. Har du syntetkläder kan du tvätta dem i speciella tvättpåsar som fångar upp fibrerna. Och försök välja kläder som kan tvättas med samma gradtal, så att du kan fylla tvättmaskinen lättare. 

Källa: Naturskyddsföreningen

Läs också: Husmorsknepen som funkar! – 11 miljösnälla rengöringstips


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar