Så blir dina vita kläder vita igen

Har din favoritblus blivit gul efter tvätt, eller har de vita byxorna blivit matta och grå? Här är de bästa tvättipsen för att göra dina kläder skinande vita igen.


Är du trött på att dina vita kläder inte förblir vita, utan att tvättmaskinen gör dem gul- eller gråaktiga? Vi känner igen frustrationen och har därför hittat de bästa tvättipsen som minskar missfärgning och gör dina vita kläder vita igen.

Kalk är en bidragande faktor för att göra tvätt grå och tråkig, så om du bor i ett område med hårt vatten blir du extra utsatt.

De gulaktiga missfärgningarna uppstår oftast på grund av slitage och upprepade tvättar utan specialmedel. Men oroa dig inte! Det finns gott om hjälp.

 

Blekning gör vita kläder vita igen

Ett blekmedel med klor tar bort missfärgningar och svåra fläckar, vilket gör vita kläder vita igen. Använd bara detta recept:

Kontrollera först om dina kläder tål klorblekning. Är de markerade med en triangel med ett kors över tål de inte klor. Om så är fallet, prova ett av våra andra tips, som är mildare för kläderna.

Klarar kläderna blekmedel, så lägg en till två deciliter klor (beroende på mängden kläder) i tvättmaskinen och tvätta. Kör sedan kläderna i maskinen en gång till – utan klor.

Observera att detta är en hård behandling som med tiden kommer att skada och lämna fläckar på dina kläder.

Vinäger hjälper mot fläckar och missfärgningar

Vitvinsvinäger är ett utmärkt rengöringsmedel som kan utföra små mirakel. Om du vill ta bort en envis fläck vänder du kläderna ut och in och placerar dem på en jämn yta. Häll sedan två matskedar vitvinsvinäger i en behållare och leta fram en gammal bit tyg. Använd tyget för att dutta fläcken med vitvinsvinäger. Om fläcken försvinner, avsluta med att tvätta kläderna i ljummet vatten med två deciliter vitvinsvinäger tillsatt.

Om ovanstående behandling inte fungerar kan du prova att använda bakpulver. Blanda två teskedar bakpulver med två till tre teskedar vatten. Blandningen blir en tjock massa som du smetar på fläcken. Låt blandningen ligga och dra i en halv till en timme. Tvätta sedan kläderna i ljummet vatten med två deciliter vitvinsvinäger.

 

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

 

Låt solen göra kläderna vita igen

Den enklaste och billigaste blekningen står solen för. Låter du tvätten torka i solen minskar du risken för missfärgning av kalk. Solens ultravioletta ljus kommer att bleka kläderna och få dem att se snygga och vita ut igen.

Av samma anledning bör du inte hänga mörka handdukar, lakan och liknande på tork i solen om du vill undvika missfärgning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar