Bygg plank mot insyn och buller

Alltför nyfikna grannar eller för bullrig väg? Ja, det finns många tillfällen då ett ordentligt plank är önskvärt. Men det finns en hel del att veta innan du smäller upp ett själv!


Är det buller från en väg du vill slippa eller är det en önskan om ett lite mer privat liv? Ja, plank eller bullerplank kan behövas i många olika avseenden. Men olika behov kräver olika typer av plank.

För insynsskydd räcker det med ett vanlig plank av lagom höjd. Men kom ihåg att ta reda på vad som gäller för just din fastighet i din kommun.

– Alla plank är normalt sett bygglovspliktiga, säger Agneta Tarandi, bygglovschef i Lidingö Stad.

Staket är normalt sett inte bygglovspliktigt. Skillnaden är att ett staket är avgränsande men ett plank är avskärmande. Det har bland annat med genomsiktlighet att göra. Men ofta får man avgöra från fall till fall. Enligt Boverkets praxis brukar bygglovsplikten bedömas mer med hänsyn till murens eller plankets läge, utförande och beständighet än utifrån något bestämt höjdmått.

Bullerplank. Det är kommunen som prövar när det är tillrådligt med bullerskydd. En viktig faktor är bullernivån. Men det är inte säkert att bullerplank hjälper, det beror på var huset är beläget. Om huset ligger på en kulle och vägen går nedanför – då hjälper inte bullerplank. Bullerplank är också bara ett av flera sätt att reducera ljudnivån.

– Vid nybyggnation får bullernivån vid husfasad inte överstiga 55 dB, säger Agneta Tarandi. Detta är dock vid husfasaden. Men man är också berättigad till en skyddad uteplats. Det är ju inte så roligt att ha en tomt som man inte kan utnyttja på grund av buller från vägen.

När det gäller bullerplank måste ljudet hindras från att forcera planket och då räcker inte ett vanligt plank. För att bullerskyddet ska funka kan det vara bra med någon form av isolering. Det finns färdiga bullerplank att köpa, men tänker du bygga ett själv, ska du tänka på följande:

Planket bör vara av ett material som absorberar ljudvågorna. Ett plank som reflekterar ljudet kan innebära att grannen på andra sidan av vägen drabbas ännu värre än tidigare!

Om det ska dämpa buller får det inte vara genomsläppligt, det vill säga det får inte vara mellanrum mellan spjälorna. Minsta lilla öppning kommer att sprida ljudet. Tänk på att inte ha någon luftspalt i botten.
Bidrag? Kolla upp vilken typ av väg som passerar utanför ditt hus – det är troligtvis en kommunal väg eller en av Trafikverkets vägar. När du vet vilken typ av väg det är kontaktar du den myndighet som ansvarar för vägen och hör dig för om bidrag. Om Trafikverket ska bekosta ditt plank ska bullernivåerna överskrida de nationella riktvärden som finns framtagna och detta kräver mätning. Det är Trafikverket som ansvarar för de negativa effekter trafiken orsakar intill det statliga vägnätet. Om det är en kommunal väg ska du vända dig till det tekniska kontoret på kommunen.

– Trafikverket ger stöd som täcker 50 procent av kostnaderna för åtgärder mot vägtrafikbuller utmed kommunala gator och vägar, berättar Rebecca Starco på Trafikverket.

Bullerplank kommer i många olika utföranden. Dessa moduluppbyggda träskärmar finns i olika höjder och kan kombineras med partier av laminerat glas. GPP Perimeter protection AB.


Klätterväxterna
har tagit kommandot över bullerskyddet redan efter ett år. Aqvis Miljö AB.

Absorberande bullerskydd med dubbelbeklädda sidor med stålnätspanel. Skandinaviska Områdesskydd.

Reflekterande bullerskydd med klassiskt utseende. Skandinaviska Områdesskydd.

Vad gäller för en- och två-bostadshus?

Boverkets bestämmelser:
För en- och tvåbostadshus finns undantag från bygglovplikten för vissa åtgärder. Du behöver inte bygglov för att med mur eller plank anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från bostadshuset. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Om uteplatsen anordnas närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av de grannar som berörs. Ger grannen inte sitt medgivande måste du söka bygglov.

Om fastigheten är belägen utanför både detaljplan, områdesbestämmelser och samlad bebyggelse behöver du inte bygglov för murar eller plank i omedelbar närhet av bostadshuset. Om planket eller muren byggs närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av de grannar som berörs. Ger grannen inte sitt medgivande måste du söka bygglov.

Om du ska bygga ett staket, plank eller mur bör du ta kontakt med byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten är belägen för att få svar på om just det du vill bygga kräver bygglov

För mer information se www.boverket.se

Tänk på att:

Vid nybyggnation får bullernivån vid husfasad inte överstiga 55 dB. Men man är också berättigad till en skyddad uteplats.

”Vi ser gärna att man planterar klättrande växter vid bullerskyddet, dels för att det är trevligt för ögat med trädgårdsrum och bersåkänsla, dels för att det är bra ur akustiskt perspektiv”
Björn Karlsson, Aqvis Miljö AB

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar