Grannaste grinden

Den optimala grinden ska både vara vacker, funktionell och hållbar. Här får du som går i grindtankar inspiration och några goda råd på vägen.


Enkelt utformad dubbelgrind som har använts flitigt och blivit lite skev. För att undvika detta kan man fästa en diagonal tvärslå på baksidan, samt, om grinden är bred och underlaget relativt jämnt, hjälpa till med ett hjul monterat nederst på båda de lodräta brädorna där g

Vilken grind som passar till just ditt hus beror på en mängd olika faktorer. Dels är det givetvis en fråga om tycke och smak, men det är klokt att tänka igenom grindvalet ordentligt.

För det första bör det vara en grindmodell och ett material som passar till husets arkitektur och eventuellt staket eller häck. Fundera också över bredden på grinden och hur du vill öppna den. En grind som öppnat inåt, mot huset, känns ofta mer välkomnande. Räcker det med en enkelgrind eller bör det vara en dubbelgrind? En enkelgrind är ofta ungefär en meter bred, vilket är tillräckligt om man bara ska passera gående. Ska grinden användas för biltrafik bör den vara ungefär 2,5 meter bred och kanske kan det då vara idé med en elektronisk anordning som öppnar och stänger automatiskt?

Färdigt grindpaket i trä från Skånska grindar AB. Modellen heter ”Rosenhill” och finns både som på bilden 104 cm bred enkelgrind för 4.200 kronor, samt dubbelgrind, 195 cm, för 9.100 kr.

Motor för automatöppning av grind upp till två meter. Levereras i komplett paket med två motorer, kontrollbox, radiokort, en fjärrkontroll, ett par fotoceller, en nyckelströmbrytare, en varningslampa samt en antenn. Pris cirka 11.000 kronor på K2000 AB.

Relativt smäcker dubbelgrind i trä som tack vare stadiga stolpar i sten och grova gångjärn blir rejält stadig. De vita syrenträden bredvid ger en känsla av att kliva in i en portal.

Metall ger ofta ett lite hårt och kallt intryck, något man här effektivt avhjälpt med klätterrosor. Givevis kan man inte låta rosor klättra på en grind som öppnas och stängs, men på staketsidorna bredvid blir det mycket effektfullt.

Överdimensionera gärna

Kraftigt, svartlackerat hakgångjärn i stål. 40 cm. 99 kronor/2 pack, Clas Ohlson.

Det finns givetvis grindar att köpa färdiga, men det är inte särskilt svårt att bygga en enkel trägrind själv. Att tänka på då är att bygga rejält och gärna överdimensionera exempelvis stolpar, gångjärn och fästen så att det blir riktigt stadigt. En grind slits ofta hårt, använd tryckimpregnerat trä till stolparna och rostfritt eller varmförzinkat i detaljerna. Långa gångjärn, gärna över hela bredden ökar också hållbarheten. Gjut stolparna till frostfritt djup cirka 60-100 cm, beroende på var i landet du bor. Det är också klokt att måla träet innan du spikar ihop grinden och fäster gångjärnen, samt att noga olja in allt ändträ för att undvika fukt och sprickor i framtiden. Rundad överliggare gör att vatten lättare rinner av, liksom en spetsig form som dessutom avskräcker från klättring.

En spetsig form på grind och staket avskräcker från klättring och leder ned regnvattnet.

Till det lantligt belägna huset eller sommarstugan passar definitivt en gles, omålad grind med gärdsgårdskänsla.

Här på sajten finns några olika modeller med gör-det-själv-beskrivningar som är relativt enkla att bygga. Se artiklar under Läs mer nedan.

På www.skogsindustrierna.se kan du också gratis hämta hem byggbeskrivningar till ett par olika grindmodeller som du som är lite händig enkelt kan anpassa till egna önskemål.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar