”Ett staket är som en ram till ett vackert foto eller konstverk”

Ett staket kan verkligen vara pricken över i:et. Men hur vet man vilket staket man ska välja och hur ska man underhålla det på bästa sätt? Experten tipsar.


 

Så ska du tänka när du väljer material till staketet 

När du väljer staket ska det passa bra ihop med huset och du ska definitivt utgå från din egen smak och vad du tycker är snyggt. 

– De vanligaste varianterna är nätstaket, trästaket och smidesstaket, säger Anna Häll, inköpare Hornbach. 

Val av material beror även på vilka förutsättningar du har där du bor. Väderförhållanden spelar in, likväl hur ofta och hur mycket du kan tänka dig att underhålla staketet. 

– Ett staket som kräver lite undehåll är ett klassiskt grönt eller grått nätstaket. Ett trästaket kräver däremot regelbunden skötsel, men om man väljer ett impregnerat eller målat trä så behöver man inte underhålla det lika mycket. 

 

Populära staket

– Trästaket är mest populära. Det så kallade ”krysstaketet” eller ett klassiskt staket med raka spjälor. Vi ser också en tydlig trend där man blandar olika material, så som stolpar i galvaniserat stål tillsammans med träreglar eller gabioner i metall som är fyllda med sten.

 

Prata med säljaren innan du väljer staket

– Innan man bestämmer sig för vilket staket man ska välja ska man ha klart för sig vad syftet med staketet ska vara. Ska det vara dekorativt, skydda från insyn, hålla borta vilda djur eller hindra barn och husdjur från att lämna tomten? säger Anna. Vi rekommenderar att man tar kontakt med sin hemkommun eller stadsbyggnadskontoret innan man sätter upp staketet för att få den information som krävs. När man köper ett staket ska man lyssna på säljarens kunskaper och erfarenheter. Man kan få bra råd och tips på saker man inte tänkt på innan.

 

Anna: ”Så bygger du staketet!”

1. Mät ut och markera var stolparna ska sitta.

2. Såga upp stolpar och spjälor så långa som ändamålet kräver. Vi rekommenderar att man ytbehandlar och målar samtliga delar innan man bygger staketet. Det finns färdigbehandlade staketsektioner för den som vill göra det så enkelt och smidigt för sig som möjligt. Färdiga staketsektioner kräver mindre arbete.

3. Gräv hål och montera stolparna. Tips! Spänn ett snöre mellan hörnstolparna och gör därefter hål för stolparna. Grundarbetet är mycket viktigt och man bör därför ta reda på om man har ett fast eller löst underlag, dessa skiljer sig åt beroende på markförhållanden. Lite beroende på vilka förutsättningar man har kan man även använda färdiga stolpspjut som man sätter direkt ner i marken eller färdiga betongplintar. Man ska alltid anpassa förankring efter underlag så att man har ett sättningsfritt underlag. Har man lekande barn på tomten eller husdjur som kan stöta till stolparna så behöver de vara extra tåliga.

4. Såga till och fäst reglarna mellan stolparna.

5. Fäst spjälorna på reglarna. Tips! Använd alltid rostfri spik och skruv. 

 

Staket för att hålla borta stora och små djur

– Större djur håller man borta genom att välja ett högt staket med täta spjälor. Mindre djur håller man borta genom att fästa ett tåligt nät på staketet och gräva ner det en bit i marken. 

 

Så får du ett säkert staket

– Planera ditt staket utifrån hur din situation ser ut. Har man små barn finns en risk att de klättrar på staketet och det bör man ta hänsyn till när man väljer modell och material. Förankringen är också viktig, och det innebär att man sätter stolparna tillräckligt djupt ner i marken. Ett staket som är högre än 180 centimeter kan kräva bygglov. 

 

Anna: ”Därför tycker jag att man ska sätta upp ett staket för avgränsning av tomten!”

– Staketet är det första man möter, det binder samman hemmet och trädgården på ett vackert sätt, samtidigt som det fyller många andra funktioner. Det är som våra säljare brukar säga – ”ett staket är som en ram till ett vackert foto eller konstverk. Pricken över i:et”.

 

Annas 7 bästa ”värt att tänka på”:

  • Välj bra material och rejält virke. Underhåll årligen och på rätt sätt!
  • Tänk på att snedsåga kanterna så att vattnet lätt kan rinna av.
  • Bygger du ett högt staket ska det kunna blåsa genom materialet, annars finns en ökad risk att staketet välter.
  • Buskar och växter som är planterade nära staketet gör att fukten hålls kvar och det minskar staketets livslängd.
  • Om materialet inte kräver ommålning eller behandling är det ändå en god idé att spola av staketet och rengöra det från alger och annan smuts. 
  • Staketet ramar in huset och bör helst passa in i omgivningen.
  • Prata med dina granner om staketets utseende avviker från resten av området. Det är bra om ni är överens innan du sätter upp det.

 

Anna Häll, inköpare HORNBACH Byggmarknad AB
Foto: HORNBACH Byggmarknad AB

 

 

 Smarta spik-knepet!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar