10 vackra grindar att inspireras av

Klassiskt vitt, falurött eller varför inte i elegant smide. Här listar vi fina grindar för alla smaker och behov – välkommen att inspireras!

Tvåfärgade grindar

1. Tvåfärgade grindar

Den här fina dubbelgrinden har målats med falu rödfärg, med spetsarna i vitt. Den här typen av grindar passar dig som behöver en bredare entré. De snedskurna kanterna hjälper vatten att rinna av, vilket kommer resultera i en ökad livslängd.

Granit och trä

2. Kombinera material

Det ena utesluter inte det andra – kombinera trä och granit! Det blir en elegant grind för dig som vill ha en lite lyxigare känsla. Tänk på att ha stabila stolpar för att klara grindens tryck vid anvädning.

Vit grind

3. Bred entré

Skapa en idyllisk känsla genom att följa den tråden, rött hus med vita knutar, genom att bryta av staketets röda färg med en vit grind. Den breda dubbelgrinden gör det möjligt för fordon att passera igenom.

Gärdesgård

4. Lantlig känsla

Vill du att grinden ska ha en lång livslängd och bevara den traditionella känslan? Låt då gärdesgården rama in din trädgård med tillhörande grind i trä. Gärdesgården blir bara vackrare med åren och är därför särskilt fin i en lantlig miljö.

Läs också: Bygga staket – guide för ett hållbart resultat

Valvingång

5. Romantisk stil

En stor valvingång med grind får era gäster att känna sig välkomna till just ert hus. Den passar dig som vill ha en mjuk, romantisk stil. Det blir dessutom riktigt vackert om du låter rosenbuskar klättra över ingången.

Utsmyckade smidesgrindar

6. Utsmyckad smidesgrind

Tycker du att det är jobbigt med underhåll? I så fall är detta grinden för dig. En smidesgrind är inte bara vacker – den kräver ganska lite underhåll och har dessutom lång livslängd.

Trägrind

7. Enkel trägrind

Less is more. Ibland räcker det med en enkel trägrind för att få en mer välkomnande känsla, och det blir därför extra fint med en matchande gång i trä som skapar ett enhetligt intryck.

Bågformade grindar

8. Bågformade grindar

En lite högre grind i vacker bågform som gör sig fantastiskt när det börjar blomstra. Den spetsiga toppen är inte bara dekorativ, den är funktionell också. Dels blir det svårare för fåglar att sätta sig på spetsarna, dels rinner vattnet av träet istället för att sjunka in. För bästa resultat, glöm inte att impregnera.

Grön grind

9. Bryt av i en annan färg

Spä på den lantliga charmen med en grön trägrind. En grön entré harmonierar nämligen fint med trädgården, och färgen symboliserar förutom natur även harmoni och hälsa. En idé kan också vara att plocka upp nyansen du har på ytterdörren eller spröjsen, till exempel gammaldags gult.

Stugromantiska grindar

10. Stugromantiska grindar

Den vita trägrinden går aldrig ur tiden och passar perfekt såväl till villan som till sommarhuset. Välj gärna en grind i ett tyngre träslag som gran, så sjunker vattnet inte in lika fort i träet.

Läs mer: Guide: Bygg en grind

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar