Bygg din egen stödmur

Vill man ha en mur med vacker struktur, eller bara en som är funktionsduglig? En stödmur är både snygg och praktisk. Ibland är den helt nödvändig för att hålla jorden på plats när terrängen är kuperad.


Det finns en mängd olika varumärken inom detta område. Priserna varierar och naturligtvis utseendet. De stora leverantörerna har ofta en hemsida där man hittar sortimentet samt instruktioner.

För det här projektet valde vi en mur från Keystone, Compac Rund, där vi fastnade för det enkla i byggandet, samtidigt som vi tyckte om strukturen på just den här stenen, Överliggaren. Muren skulle stå i en sluttning, så att vi kunde få vår gräsmatta i ordning, dessutom skulle muren förhindra att grannen fick in vårt regnvatten.

Det är inget man bygger helt själv – men med lite hjälp kan man i alla fall hålla kostnaderna nere.

Läs mer: Mura en egen stenmur

Underlaget viktigt

För att sätta muren utvärderades först underlaget, som är mycket viktigt för vilken typ av mur man ska välja. Vatten och erosion avgör graden av markarbete. Att tala med en geolog kan hjälpa till om man är osäker på förhållandena.

Den här muren skulle bli 13 meter lång och 1,10 hög. Då marken sluttade, var vi tvungna att gräva ut djupt, för att kunna dränera och fylla botten med singel.

I vårt fall var fyllnadsmassor ett stort bekymmer. Dessa gick inte att gräva för hand, utan en grävare hyrdes in en halv dag.

Dränera behövde vi dock inte göra, förutom att fylla en 15-20 cm tjock bedd med makadam som muren sedan ska vila på. Det är viktigt att packa makadamen mycket noga. En vibrator eller padda är nödvändigt. Dessa går att hyra på byggvaruhusen.

Tyvärr ser man alltför ofta att gör-det-självfolket inte gör det nödvändiga grundarbetet. Det läggs stenplattor och byggs mindre murar utan ett noggrant underarbete. Det ser snyggt och prydligt ut första året, men sedan kommer årstidsväxlingarna och ställer till det och snart har man något som påminner om stampat jordgolv. Viktigt att komma ihåg är alltså mycket noggrann dränering och ett noga vibbat underlag innan man börjar sätta stenen.

Läs mer: Så bygger du en mur

Stenpussel

Den första raden är svårast, då det är viktigt att man har denna i våg. I vårt fall med Keystonestenen fylles håligheterna i varje sten, för att skapa en större stabilitet.

Kopplingen mellan stenarna sker med glasfiberstavar, som skall sättas dit före man fyller makadamen i stenarna.

Glömmer man detta, är det risk att man får in småsten i dessa hål, som gör att man inte får i stavarna, samt att det blir mycket svårt att få ut dessa småstenar.

När detta är gjort är det sedan bara att lägga på sten för sten, som ett pussel

Stenarna behöver inte bruk eller lim, utan ligger på plats med hjälp av stavarna och sin egen tyngd. Kanske behöver man lim till överliggarna, det beror lite på hur dessa utsättes.

Som final gjordes en plantering av en 60 cm bred jordbredd, där en s.k. svettslang lades ut för att underlätta bevattningen. Tulpaner planterades och vi avslutade med pinjebark för att isolera och motverka ogräs. Gräsmattan rullades ut och helt plötsligt hade vi en helt ny del av tomten.

Kostnaden blev ca 23 000 kronor inklusive inhyrd grävare, dränering, singel och stenen. Då har vi gjort mycket av jobbet själva. Jorden till gräsmattan tillkommer.

Läs mer: Stödmur avslutar slänten

Verktyg som behövs:

  • Spade
  • Vattenpass (långt)
  • Borste för att borsta bort allt smågrus från stenarna Lyftverkyg finns hos säljaren av stenen
  • Snöre
  • Gummihammare
  • Vibrator, kan hyras på de flesta byggvaruhus
  • Limpatron

1. Börja med att gräva ut. Om marken sluttar kanske du måste dränera, då måste du gräva ordentligt djupt. Tala med en geolog om du är osäker, underarbetet är A och O för att muren ska stå stadigt under många år.

2. Bottna med singel och makadam. Packa mycket noga med vibrator eller så kallad ”padda”.

3. Första raden är mycket viktig. Använd vattenpass så att den kommer ordentligt i våg.

4. Koppla ihop stenarna i höjdled med glasfiberstavar.

5. Fyll stenen med makadam innan du börjar lägga på nästa rad.

6. Dags för nästa rad. Praktiska ”bärhandtag” gör det enkelt att lyfta stenen som inte är så tung som den ser ut eftersom den är ihålig.

7. Innan allt var klart grävde vi ut en 60 cm jordbädd för att kunna plantera tulpaner bredvid muren. Pinjebarken motverkar ogräs.

8. Klart!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar