Snickra en solgrind

Solen är en positiv symbol, som man blir glad av att se, oavsett om den finns i ryggen på en gammal trädgårdsstol eller i en grind. Vi fotograferade och mätte upp den välbevarade solgrinden i ett gammalt villaområde för att kunna snickra en kopia. Här får du byggbeskrivningen för en solgrind.


Lite jugendstil med japaninspiration kan man ana i den solglada grinden med anor från 1900-talets början.

Yttermåtten, det vill säga höjd- och breddmått, kan anpassas till måtten på ditt grindhål. Kanske finns där redan ett par grindstolpar. Vill du istället snickra en enklare grind-konstruktion, kan ramen fyllas ut med ett mittkryss. Kryssets mitt görs halvt-i-halvt och täcks med två runda 9 mm plywoodplattor som är 200 mm i diameter. Diagonalkrysset, av dimensionen cirka 40×70 mm, förstärker och ger grinden styrka.

Grövre dimensioner av snickerivirke, till exempel tätvuxen furu, lärkträ eller kärnek, beställs på ett snickeri. Grovt virke som säljs på byggvaruhus är oftast av gran som inte tål utomhusklimatet särskilt länge. I byggvaruhusens sortiment finns dock tryckimpregnerad furu klass AB, som går att använda till ramvirket A-B. Där finns även planhyvlad furu i dimen-sionerna 21×118-143-167 mm, som används till solstrålarna C. Solcentrum D & E) kontursågas, med elektrisk sticksåg, i konstruktionsplywood 21 och 9 mm. Sådan plywood är limmad med vattenfast lim.

Tre viktiga grundregler gäller, när en grind skall tillverkas.
1. Välj bra snickerivirke som motstår röta.
2. Gör starka och täta sammanfogningar.
3. Måla och ytbehandla omsorgsfullt.

Färg och lås

På en vit grind syns smutsen tydligare än om grinden målas grågrön eller engelskt röd. Välj helst täckande linoljefärg. Använd inte vattenbaserad latexfärg. Grunda först med kokt linolja eller motsvarande träolja. Följ fabrikantens målningsanvisningar! Ändträytor, liksom gångjärnens borrhål, bör grundmålas noga innan grinden monteras samman. Styrkan hos linoljefärg bygger på färgen målas i flera tunna lager, som får torka mellan strykningarna.

Den ena dubbelgrinden fixeras mot marken med en kraftig skjutregel. Det nedre grindlåset passar till en enkelgrind, medan bygeln fungerar bäst till en dubbelgrind.

Så här bygger du en solgrind

Ramvirket, med sidorna A och över-/underliggare B, är 45×95 mm. Grindens stadga beror mycket på hur hörnsammanfogningarna görs. Det finns två metoder: halvt-i-halvt eller med traditionella fyrkantstappar som illustrationen visar. Den senare varianten är starkast, men svårare att utforma. Men även gångjärnen har betydelse för grindens slutliga styrka. På fotot har grindarna handsmidda vinkelgångjärn. Istället väljer vi långa, kraftiga hakgångjärn 8x40x750-1000 mm, med varmförzinkad yta. Använd genomgående bultar med brickor/muttrar och franskskruvar.

Först måste tappar och tapphål markeras noga på alla sidor av A och B. Använd mätlinjal, vinkelhake, spetsig penna och strykmått. De genomgående tapphålen borras ur från två håll, innanför markeringen, och huggs därefter släta med ett platt stämjärn. Hugg från två håll så att träet inte spricker.

Såga tapparna med bredbladig, fintandad såg. Den slutliga passningen mellan tapp och tapphål justeras med flat fil. Prova tills passningen är bra, den skall vara lite trög. Vid slutmonteringen limmas grinden ihop med fuktsäkert snickerilim. Bra om ramen då spänns ihop med två långa limknektar. Riktigt starkt blir det om tapparna dessutom kilas fast, som illustrationen visar. Såga två snitt i varje tapp. När tappen är intryckt, knackas två flacka kilar in så att tappen expanderar fast i tapphålet.

Sätt först ihop grindramen provisoriskt. Kontrollera att hörnen är vinkelräta. Såga ut solcentrum D ur 21 mm konstruktionsplywood, med radie 285 mm. Använd en elektrisk sticksåg med skarpt blad. Såga även ut delarna E ur 9 mm plywood, med radie 300 mm. Fila och putsa kanterna jämna.

Nu skall de fem solstrålarna C markeras och sågas ut. Varje solstråles mittlinje utgår från hörnet på solcentrum D. I smaländarna är de 45 mm breda. På illustrationen är en cirkelbåge slagen, med cirka 650 mm radie. Avstånden C1, som här är ungefär 110 mm, skall vara lika hela vägen, dvs bredd C skall vara samma som mellanrummen. Inom ramverket A-B får solstrålarna C olika längder, vilket innebär att de blir olika breda i slutet.

Rita ut solstrålarnas placering i ramverket, markera och såga. Mot ramen limpluggas solstrålarna med centrum tappar 8×40 mm. Centrumtappar finns att köpa i påsförpackning med tillhörande centrumborr, borrdjupstopp och markeringsstift. Nertill, mot D spiklimmas solstrålarna C fast. Solcentrum D limpluggas fast mot ramverket A-B. Delarna E skruvlimmas fast. Gör alla limfogar täta och använd tillräckligt med fuktsäkert lim, så att vatten ej kan tränga in.

Måla. Grinden är en mycket utsatt träkonstruktion som påverkas av utomhusklimatet. Fukt gör att ytan efterhand får smutsig mögelbeväxning och att trä kan ruttna. Därför är det viktigt att vatten inte kan tränga in i konstruk-tionen. Ett känsligt ställe är nertill/-undertill på ramvirket A. Om ändträ inte målas ordentligt sugs vatten upp. Täta eventuella fogar med mjukt spackel.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar