Välj rätt grind – tänk på det här

Välj trädgårdsgrind med lika stor omsorg som själva huset och tänk på vad du vill signalera till dina grannar. Här är vår guide till hur du väljer rätt grind!

Välkommen grind!

Få saker kan slå an en välkomnande ton så som en fin husentré. Men att det trevliga första intrycket vid en entré tar sin början redan vid tomtgränsen kan vara lätt att glömma bort. Trädgården, staketet och framför allt ingången sätter stämningen direkt trots sitt avstånd till den faktiska ytterdörren.

Välj grind med hänsyn till omgivningen

Historiskt sett så har staket och grind fungerat dels som inhägnad för det värdefulla och fina. Dels har de också fyllt den viktiga funktionen av att utestänga ovälkomna gäster, djur och trafik. Den breda uppfarten som infördes i många villaområden till följd av bilismens intåg på 1960-talet gjorde att många trädgårdsgrindar försvann. Men trädgården och dess inramning är en viktig del för en fastighets helhetsintryck.

Undvik ett tomt grindhål och låt omgivningarna styra när du väljer grind. Hur ser grannens grind ut? Finns det någon information att hitta om en eventuell originalgrind? Hur ser områdets arkitektur ut i övrigt? Grind, hus och plats ska höra ihop.

Läs också: Så bygger du en grind

Funktion och form på din grind

En trädgårdsgrind kan kamoufleras in i staket eller häck. Eller så kan den vara ett riktmärke och en signal på att här är ingången. Oavsett om du föredrar en hemlig eller lättidentifierad entré till ditt hem så finns det ett antal frågor kring form och funktion att ta ställning till.

Börja med att fundera kring vilken huvudsaklig funktion grinden ska ha. Vilka och vad kommer behöva kunna ta sig in och ut? Kanske har du hundar och barn som du vill ska kunna springa fritt? Eller kanske vill du ha en lika välkomnande entré som grannen? En luftigare form öppnar och en mer robust och rejäl form stänger till. Att utestänga eller välkomna blir alltså grundfrågan som kan vägleda dig i dina vidare val.

Stängselgrind, smidesgrind eller trägrind

Nätade stängselgrindar kan vara att föredra om du prioriterar funktionen före formen. Dessa bör kombineras med ett stålstaket eller flätverksstängsel av något slag. En lösning för dig som kanske måste inhägna stora ytor på ett kostnadseffektivt och underhållsfritt sett.

Smidesgrind

Smidesgrind

En smidesgrind kräver också ganska lite underhåll och kan formmässigt vara ett betydligt vackrare alternativ. Smidda grindar kan kombinera fin form med en säker inhängning.

Trägrind

Trägrind

Trägrindar är kanske det mest stugromanstiska och traditionella alternativet. Historiskt sett lät man ofta en lokal snickare tillverka grinden som också hämtade inspiration till dess utsmyckning i traktens omgivningar.

Läs mer här: Så väljer du rätt staket – expertens bästa tips

Kryssgrind

Kryssgrind

Kryssgrind och solgrind är två klassiska exempel på trägrindar och har enligt tradition nästan alltid vitmålats. Trägrindar kräver sitt underhåll men med rätt virke och ytbehandling håller en trägrind i trettio till fyrtio år.

Om stolpar och stängningsanordning

Olika grindar kräver olika grindstolpar. Smidda trädgårdsgrindar är ofta tunga och behöver hållas uppe av rejäla grindstolpar. Klassiska grindstolpar i sten återfinns ofta vid 20-talsvillan och ger en genuin känsla. Spetsiga grindstolpar kan ge ett ganska aggressivt intryck och bör inte kombineras med en mer romantisk och välkomnande grinddesign. Här kan istället ett svagt lutande stolphuvud ge samma funktion för vattenavrinning.

Tillsammans med formen är hållbara material, korrekta dimension och stadig förankring nyckeln till stadiga och hållfasta grindstolpar.

Grindlås och grindstopp

Grindlås, grindstopp och skjutreglage för att stänga igen din grind finns det självklart en mängd olika varianter på. Ett gammaldags grindstopp som håller fast grinden i marken kan vara ett bra alternativ för att säkra en grind som har börjat röra på sig eller där stolparna börjat sjunka. Välj en stängningsanordning som matchar grind och stolpar och tänk för allt i världen på att faktiskt stänga grinden efter dig. Finns det någon sorgligare syn än en öppen grind som står och slår i vinden?

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar