Välj rätt grind – tänk på det här

Välj trädgårdsgrind med lika stor omsorg som själva huset och tänk på vad du vill signalera till dina grannar. Här är vår guide till hur du väljer rätt grind!


Välkommen grind!

Få saker kan slå an en välkomnande ton så som en fin husentré. Men att det trevliga första intrycket vid en entré tar sin början redan vid tomtgränsen kan vara lätt att glömma bort. Trädgården, staketet och framför allt ingången sätter stämningen direkt trots sitt avstånd till den faktiska ytterdörren.

Välj grind med hänsyn till omgivningen

Historiskt sett så har staket och grind fungerat dels som inhägnad för det värdefulla och fina. Dels har de också fyllt den viktiga funktionen av att utestänga ovälkomna gäster, djur och trafik. Den breda uppfarten som infördes i många villaområden till följd av bilismens intåg på 1960-talet gjorde att många trädgårdsgrindar försvann. Men trädgården och dess inramning är en viktig del för en fastighets helhetsintryck.

Undvik ett tomt grindhål och låt omgivningarna styra när du väljer grind. Hur ser grannens grind ut? Finns det någon information att hitta om en eventuell originalgrind? Hur ser områdets arkitektur ut i övrigt? Grind, hus och plats ska höra ihop.

Läs också: Så bygger du en grind

Funktion och form på din grind

En trädgårdsgrind kan kamoufleras in i staket eller häck. Eller så kan den vara ett riktmärke och en signal på att här är ingången. Oavsett om du föredrar en hemlig eller lättidentifierad entré till ditt hem så finns det ett antal frågor kring form och funktion att ta ställning till.

Börja med att fundera kring vilken huvudsaklig funktion grinden ska ha. Vilka och vad kommer behöva kunna ta sig in och ut? Kanske har du hundar och barn som du vill ska kunna springa fritt? Eller kanske vill du ha en lika välkomnande entré som grannen? En luftigare form öppnar och en mer robust och rejäl form stänger till. Att utestänga eller välkomna blir alltså grundfrågan som kan vägleda dig i dina vidare val.

Stängselgrind, smidesgrind eller trägrind

Nätade stängselgrindar kan vara att föredra om du prioriterar funktionen före formen. Dessa bör kombineras med ett stålstaket eller flätverksstängsel av något slag. En lösning för dig som kanske måste inhägna stora ytor på ett kostnadseffektivt och underhållsfritt sett.

Smidesgrind

Smidesgrind

En smidesgrind kräver också ganska lite underhåll och kan formmässigt vara ett betydligt vackrare alternativ. Smidda grindar kan kombinera fin form med en säker inhängning.

Trägrind

Trägrind

Trägrindar är kanske det mest stugromanstiska och traditionella alternativet. Historiskt sett lät man ofta en lokal snickare tillverka grinden som också hämtade inspiration till dess utsmyckning i traktens omgivningar.

Läs mer här: Så väljer du rätt staket – expertens bästa tips

Kryssgrind

Kryssgrind

Kryssgrind och solgrind är två klassiska exempel på trägrindar och har enligt tradition nästan alltid vitmålats. Trägrindar kräver sitt underhåll men med rätt virke och ytbehandling håller en trägrind i trettio till fyrtio år.

Om stolpar och stängningsanordning

Olika grindar kräver olika grindstolpar. Smidda trädgårdsgrindar är ofta tunga och behöver hållas uppe av rejäla grindstolpar. Klassiska grindstolpar i sten återfinns ofta vid 20-talsvillan och ger en genuin känsla. Spetsiga grindstolpar kan ge ett ganska aggressivt intryck och bör inte kombineras med en mer romantisk och välkomnande grinddesign. Här kan istället ett svagt lutande stolphuvud ge samma funktion för vattenavrinning.

Tillsammans med formen är hållbara material, korrekta dimension och stadig förankring nyckeln till stadiga och hållfasta grindstolpar.

Grindlås och grindstopp

Grindlås, grindstopp och skjutreglage för att stänga igen din grind finns det självklart en mängd olika varianter på. Ett gammaldags grindstopp som håller fast grinden i marken kan vara ett bra alternativ för att säkra en grind som har börjat röra på sig eller där stolparna börjat sjunka. Välj en stängningsanordning som matchar grind och stolpar och tänk för allt i världen på att faktiskt stänga grinden efter dig. Finns det någon sorgligare syn än en öppen grind som står och slår i vinden?

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar