10 sommarjobb för husägare

Sommaren är som gjord för att arbeta på huset! Värmen och en sammanhängande ledighet är en förutsättning för att man ska kunna ge sig på en del arbetsuppgifter - till exempel att måla huset eller fönstren. Här ger vi förslag på några arbetsuppgifter som hör sommaren till.


1. Bygga till eller bygga om

Nu är tiden att bygga den där verandan, altandäcket eller friggeboden som man drömt om. Från och med 2 juli gäller dessutom nya förenklade byggregler. Om vädret är dåligt kan det ge tid till att äntligen ta tag i det gamla köket eller badrummet. Sommarens korta ledighet kanske inte räcker fullt ut. Men är projektet väl i gång så kan höstens helger också vara guld värda.

2. Skadeinsektssanering

Finns det små insekter i garderoben, skafferiet eller imkanalen från köket? En del av dom äter kläder, en del äter matrester och fett – obehagligt men ingen katastrof. Andra äter trä – de kan ruinera dig om dom får fäste i ditt hus och gnager på trästommen. Det finns också rötsvampar – eller mögel – som kan få fäste i byggnadsstommen. Då gäller det att agera snabbt! En äkta hussvamp kan leda till att brandkåren eldar upp ditt hus som övningsobjekt. Utan att försäkringsbolaget ersätter dig med en enda krona. Misstänker du något av detta, kontakta genast ett kompetent saneringsbolag. Det får kosta vad det kostar.

3. Väl valda inomhusarbeten

Ägna sommarens arbeten åt de inomhusjobb som kräver att det är varmt utomhus. Få åtgärder på huset lönar sig så mycket som att isolera vindsbjälklaget. Om du rullar ut isoleringsmattor på vindsgolvet kan många uppvärmningskronor sparas. Tätningslister för fönstren hindrar värmen från att smita ut i fönsterkarmarna – och ljud från att tränga in i huset! Tänker man efter lever vi i en riktig terrorvärld av oönskade ljud, tex från trafiken.

4. Målningsarbeten

Detta är nog en av sommarens vanligaste arbetsuppgifter. Vi går inte in i detalj på hur man går till väga här. Grundregeln är att välja en riktig kvalitetsfärg som håller så länge som möjligt. Använd riktigt bra skrapor och penslar – det är värt varenda krona! Och se till att arbetsorganisationen är värd namnet. Ha en byggnadsställning och håll ordning på arbetsplatsen. Gör det bästa av det som måste göras!

5. Takarbeten

Ett torrt hus möglar och ruttnar inte. Därför är det jätteviktigt att noga kontrollera takets funktion – minst varje sommar. Gå upp på vinden och inspektera taket underifrån. Det får inte finnas svarta träpartier eller fuktiga områden någonstans. Kolla särskilt noga där det finns genomföringar i taket – kring skorstenen, takluckan och luftarna till avloppet och expansionskärlet. Är det svart trä så har det läckt – nu eller tidigare. Kolla det här när det regnar ordentligt. Det kan vara rostiga plåtskoningar på yttertaket som gör att det läcker. Taket kollas också mycket noga från utsidan. Använd gärna kikare för att kunna se detaljer. Taket ska vara helt och har du ett tegeltak ska förstås alla tegelpannor ligga absolut rätt – annars fungerar dom inte.

6. Hängrännor och stuprör

Dessa har till uppgift att fånga in allt vatten som kommer på taket när det regnar och få bort det från huskroppen. Det blir miljoner liter vatten genom åren för ett äldre hus. Kvistar och löv i hängrännorna gör att vattnet inte rinner bort som det var tänkt, utan blir stående kvar. Vid nästa regnväder svämmar rännorna över och kan blöta ned fasaden – vilket kan ge rötskador på sikt. Därför ingår det i alla sommarfixarprogram att ta en stege och kolla och rensa hängrännorna.

7. Se över grunden och dräneringen

Gemensamt för alla grundkonstruktioner är att de står i marken, där det finns en massa vatten som kan skada grunden. Se efter i vilken dagvattenbrunn regnvattnet rinner ut. Fyll stupröret med vatten från bevattningsslangen och se så det verkligen kommer ut i brunnen – och inte verkar ha något stopp. För då blir det till att gräva och rensa! Runt huset skall det också finnas dräneringsslangar som leder bort delar av det regnvatten som hamnar i trädgården. Vattnet följer jordens dragningskraft och rinner nedåt. Därför kan man lista ut hur det rinner under gräsmattan och hur man ska lägga sina dräneringsslangar. Grunden får inte ha några sprickor som kan antyda sättningar i marken.

8. Trädgården

Trädgårdens planering har betydelse för husets välbefinnande. Växter binder fukt – och fukt orsakar röta. Därför ska du aldrig ha stora buskar utefter husets sidor – för här kan det ruttna på sikt. Det är heller inte bra med stora träd som hänger över taket – det var det där med kvistar och löv i hängrännorna. Dessutom riskerar du att grenarna kan skada takbeläggningen om de bryts av i en höststorm.

9. Staket och grindar

Målning eller bara tvättning med högtryck – avgör själv. Grindarnas järndelar behöver säkert oljas eller målas med rostskyddsfärg – och varför inte se över brevlådan samtidigt. Den är ju ändå på något sätt husets officiela ansikte utåt.

10. Husägaren själv

Någon egen tid ska väl även en husägare kunna få, vare sig man vill använda den till umgänge med familjen, bränna runt på motorcykel eller mata de små hönorna. Så för att hinna med allt det här är det lika bra att sätta igång med sommarfixeriet med en gång. Det gör sig inte själv – någon måste hålla i skaftet. Är det din uppgift, eller ska kanske någon annan göra jobbet? Det är det verkligen hög tid att börja planera!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar