Bygg drivbänk av gammalt fönster

Malena Skote tipsar om hur hon byggde en enkel drivbänk av ett gammalt fönster.

Har man ett gammalt fönster kan man använda det som lock och snickra bänken utifrån fönstrets mått. Jag använde ett fönster på 1 x 1 m och har utgått från detta i måttbeskrivningen.

Det här behöver du:

Material
– Fönster med enkelglas
– Kraftiga brädor, 21 mm tjocka och 120 mm breda
– Fyrkantregel till hörnstolpar, 45 x 45 mm
– Varmförzinkad spik

Verktyg
– Tummstock
– Hammare
– Såg

Olja bänken

Drivbänkar ska oljas in för att inte ruttna av kontakten med den fuktiga marken. Olja alla delar till drivbänken innan du snickrar ihop dem och låt det torka in ett par timmar. Linolja är en ren naturprodukt som inte läcker giftiga ämnen.

Så här gjorde jag:

1. Jag mätte upp och kapade till hörnstolparna: 2 st 360 mm höga och 2 st 240 mm

2. Sedan sågade jag till brädorna till drivbänkens väggar. I mitt fall blev det 10 st 980 mm långa brädor. Av dessa sågade jag av en på diagonalen så det blev två sneda bitar.

3. Jag spikade ihop bänken som skissen visar och sågade bort det som stack upp av hörnstolparna, så att de inte skulle vara i vägen för fönstret.

4. Fönstret vilar ovanpå ramen, vilket gör det enkelt att ställa undan när det blivit varmt i drivbänken. Den som vill skruvar fast fönstret i bänkens bakkant, med gångjärn. Jag ställer fönstret på glänt med hjälp av en träkloss.

Tipset kommer Malena Skotes bok 100 projekt för trädgården – från drivbänkar till höstkransar som släpptes nu i mars 2014, Norstedts förlag.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar