Bygg en skateboard-ramp – andra sektionen

Nu gäller det själva rampen.

Som du ser är rampen vare sig lika lång eller lika brant som de ramper större barn tränar och leker på. Men du kan ju alltid göra den lite tuffare, om du vill.

Se listan över material samt skisser i artikeln Bygg en skateboard-ramp.

Läs hur du bygger den första sektionen i Bygg en skateboard-ramp – första sektionen.

Läs hur du monterar ihop rampen i Bygg en skateboard-ramp – sätt ihop rampen.


1. Markera sidornas (L) form på plywooden. Om du inte är så bra på att rita kan du förstora ritningen nederst på nästa sida.


2. Även nu bör du förskära plywooden med en vass hobbykniv. Då minskas risken för att den trasas sönder av sticksågen. Såga nu ut bitarna med sticksåg.

3. För sticksågen stilla och lugnt framåt så får du ett bra resultat. För att få perfekta kanter tar du fram filen, och avslutar med putsning med fint slippapper.


4. Precis som vid monteringen av trappan och avsatsen sätter du ihop stöd och tvärstag med lim och skruvar. Även nu bör du göra en provmontering och markera var delarna hör hemma.

5. Skruva nu fast den lilla avsatsen (K) med falsen liggande som på bilden. Då kommer den att passa till avsatsen ovanpå trappan.


6. Det sluttande delen (T) sågas ut av två 9 mm vattenfasta plywoodskivor som sätts fast ovanpå varandra. För att de skall sluta tätt mot avsatsen (K) måste du geringssåga de övre kortändarna i 32 graders vinkel (se även bild 8).

7. Lägg den undre skivan på plats. Du har stor nytta av ett par stora tvingar som håller fast skivan medan du förborrar och försänker för skruvarna som sedan dras i parvis. Flytta tvingarna nedåt undan för undan.


8. Markera på den övre skivan var skruvarna i den undre finns innan du skruvar fast den övre.

9. Om rampen skall bli perfekt tar du loss den övre skivan. Stryk därefter hela den undre skivan med vattenfast lim – dra ut det med en tandspackel. Skruva sedan fast den övre skivan igen.


10. När limmet har torkat sågas den främre kanten till i önskad vinkel. Slipa kanten slät och förstärk den gärna med en metallprofil.

Tips

En japansk såg är bra
På bilden ovanför ser du en så kallad japansk såg. Den blir allt vanligare bland snickare som ställer stora krav på resultatet. Den japanska sågen skiljer sig från de vanliga svenska genom att tänderna pekar bakåt. Det vill säga att du sågar när du drar sågen mot dig. Sågen har inget handtag, endast ett långt skaft. Bladet är mycket tunt och tänderna otroligt vassa så därför kan du såga papperstunna skivor av en rundstav. Bladet är också böjbart och så flexibelt att du kan såga i nästan 90 graders vinkel mot skaftet.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar