Bygg en skateboard-ramp – första sektionen

Rampen byggs i två sektioner – här är den första.

Vi har delat den stora rampen i två sektioner. Den ena består av trappan med tillhörande avsats medan den andra är den egentliga rampen. Vi börjar med trappsektionen.

I artikeln Bygg en skateboard-ramp hittar du en lista över materialet vi använt samt skisser. 


1. Såga ut allt trä i rätt mått – se texten under ”Det har vi använt” (i artikeln Bygg en skateboard-ramp) – eller beställ skivorna färdigsågade. Markera trappans form på sidan E.


2. Skär i strecken med vass hobbykniv så att faneret i övre skiktet skärs av. Borra hål för sticksågen och såga. Tänk på att såga på rätt sida av strecken (på den bit som kasseras) så att måtten stämmer.

3. Jämna till kanterna med en fil och putsa sedan lätt med fint slippapper.


4. Tvärstagen och de lodräta stöden limmas och skruvas ihop till ramar. Kontrollera med vinkel att ramarna får fullständigt raka hörn (90 graders vinkel).

5. Skruva ihop ramarna och sidorna. Markera placeringen av varje ram och förborra för skruvarna. Passa även på att försänka hålen för skruvhuvudena.


6. Gör en provmontering och markera ramarnas placering på insidan av de två sidorna med blyertspenna.

7. Skruva loss alla skruvarna och stryk nu lim på insidan av sidorna där du har markerat för ramarna. Dra i skruvarna igen.


8. Fortsätt med stegen. Först limmas och skruvas de lodräta sättstegen fast och sedan limskruvar du planstegen. Kom ihåg att förborra samt att försänka skruvhuvudena.

9. Fräs en 9 mm fals i både den stora och den lilla avsatsen (A och K). Se ritning i artikeln Bygg en skateboard-ramp.


10. Montera stödskivan (U) med lim och skruvar. Förborra och försänk som vanligt.

Frästips

Fördelen med en handöverfräs
För att göra falsarna har vi använt en handöverfräs. Det underlättar arbetet en hel del. Man kan numera få en handöverfräs till relativt vettigt pris.

Läs hur du bygger den andra sektionen och sätter ihop rampen i artiklarna Bygg en skateboard-ramp – andra sektionen samt Bygg en skateboard-ramp – sätt ihop rampen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar