Bygg ett kafébord

Ett stabilt och smidigt kafébord är perfekt att ha på altanen eller i trädgården. Följ de tio stegen och snickra ihop ett själv!


Du behöver:

– Dimensionshyvlat virke 45×170 mm
4 st. á 600mm (A)
– Dimensionshyvlat virke 45×70 mm
4 st. á 660 mm (B)
4 st. á 420 mm (C)
2 st. á 470 mm (D)
1 st. á 600mm (E)
– Träplugg 12×95 mm (F)
– Köps i längder om 600 mm
– Träplugg 8×40 mm 24 st
– Skruvar 4×100 mm 20 st
– Trälim för utomhusbruk
– Järnvitrol
– Bets silvergrå (Herdins äkta bets)

Gör så här:

1. Såga till och limma ihop delarna A. Sätt i press, låt limmet torka och såga bordsskivan till rätt mått.

2. Borra och stäm ut genomgående hål mitt på sidoslåarna C2. Hålen ska vara 20×70 mm.

3. Såga till tappar i båda ändarna av mittslån E. Tapparna ska vara 65 mm. E exkl. tappar ska vara samma längd som sargen D. Kontrollera att tapparna passar i C2.

4. Borra för plugg i B, sargen C1 och sidoslån C2. Limma ihop två benpar av dessa. Mät att diagonalerna är lika långa så att benparen blir i rät vinkel. Sätt i press, låt limmet torka.

5. Borra för pluggar i B och D. Limma ihop underredet. Mittslån E ska monteras med lim samtidigt. Kontrollera diagonalerna och sätt i press och låt limmet torka.

6. Slipa pluggarna F runda i båda ändar. Borra rakt igenom C2 och tapparna på E med 12 mm borr. Tryck ner F med lite lim.

7. Lägg skivan upp och ner, stryk lim på underredets ovansida och lägg upp det på skivan. Skruva fast skivan genom C och D.

8. Slipa och runda av hörnen.

9. Bordet går naturligtvis alldeles utmärkt att måla på vanligt vis. Vi valde att göra en järnvitriollösning för att få bordet att se välanvänt ut redan från början.

10. Blanda 50 g järnvitriol och 2 kryddmått Herdins äkta bets Silvergrå med 1 liter varmt vatten. Stryk lösningen på bordet. Till en början blir det lite grönt, men låt bordet stå ute och ha tålamod, efter en tid kommer det att vara vackert grått.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar