Dag till dag julkalender 2007

Det är mycket du ska hinna göra i december månad, men du behöver inte stressa. Följ vår julkalender med ett tips varje dag så klarar du av julstöket utan problem!

1 December – Arrangera ditt eget ljusfat
I de mörka adventstiderna är det mysigare än någonsin med lite extra ljus i hemmet. Och att göra sitt eget ljusfat är både enkelt och roligt.

Gå ut i skogen och samla på dig kottar och mossa eller det du tycker skulle passa på ditt ljusfat, från skogens förråd. Leta fram eller köp lite snöspray, några block – eller cylinderformade ljus som du gillar. Pärlsnören, julband eller dylikt gör sig också fint på ljusfatet. Sedan är det bara att sätta igång och arrangera som du vill.

2 December – Adventsljusstakarna
Nu är det första advent och dags att ta fram adventsljusstakarna.
Sätt i och testa alla lampor och kolla om det är någon som behöver bytas. Man kan även använda det egengjorda ljusfatet och ha fyra ljus på.

När adventsljusstakarna åker upp känns det verkligen att julen börjar ta fart. När man väl har satt upp dem eller tänt det första ljuset så går veckorna snabbt fram till jul.

3 December – Julkärven
Att sätta upp en julkärve eller en julkorg i trädgården är bra på flera sätt. Dels är det givetvis trevligt att få lite besök i trädgården även vintertid och dels så hjälper man ju också småfåglarna genom den kalla vintern då det ibland kan vara ont om mat.

Ska man göra en julkorg kan man lägga i frön och annat gott till fåglarna men också hasselnötter som ekorrarna tycker är smaskens!

Om du har möjlighet, sätt korgen eller kärven utanför köksfönstret så kan du sitta och kika ut vid frukosten när djuren kommer och tar för sig av julgodiset.

4 December – Säkerheten
Kring juletid är det bra att vara lite extra försiktig. Dels kan det vara bra att kolla larmet om man har något, annars kan det vara bra att införskaffa sig ett. Huslarm finns i många olika varianter och prisklasser.

Brandrisken är ett annat problem vid adventstid. Man har ofta mycket levande ljus tända och de är lätta att glömma bort i allt julstök. Kolla brandvarnaren hemma och byt batterier om de verkar dåliga eller har hängt med länge. Var alltid noga med att kolla så att alla ljus är släckta när du går hemifrån, även om det bara är för en kort stund. En billig ”försäkring” är också att inhandla några ljussläckare, ifall man skulle glömma något ljus brinnande. Ett annat bra tips är att sätta upp någon liten klisterlapp på ytterdörren, som påminner om man glömt att släcka något ljus. Brandsläckare är också viktigt att ha ifall olyckan skulle vara framme.

5 December – Belysning
Det är inte bara inomhus som ljus och belysningar gör sitt till. Att liva upp den sovande och snötäckta trädgården med belysningar är riktigt vackert. Att det konstljus som behövs för att göra trädgården inbjudande och välkomnande när mörkret kommit behöver varken vara kostsamt eller krångligt.

Belysningar finns i många olika slag, stora som små. De kan i princip sättas upp hur som helst och i vad som helst som buskar, träd, granar osv. det är bara att använda fantasin. Det viktigaste när man sätter upp belysningar är att de ger ett behagligt ljus. Det är till exempel bättre att ha flera men svagare ljuspunkter istället för några få starka, som lätt kan blända i mörkret.

6 December – Gör dina egna islyktor
Ta några plastburkar eller liknande och fyll med vatten. Lägg en plastmugg med någon tyngd i mitten av burken, till exempel stenar. Vill du piffa upp ljuslyktorna lite extra kan du lägga i gran – eller tallkvistar i vattnet.

Ställ burkarna kallt tills vattnet tills vattnet frusit ordentligt. Knacka då försiktigt ur isen ur burken och lägg i stearinljus. Dessa lyktor passar jättebra att ställa till exempel på bron eller i trappan.

7 December – Julblommorna
Hyacinten eller julstjärnan som står i fönstret eller på bordet hör verkligen julen till. Hyacinten sprider en fantastisk doft och julstjärnan bryter av vintermörkret med sina klara färger. Har man tid och lust i all julrush kan man också göra sitt eget jularrangemang av blommor.

Många av julblommorna blommar naturligt mitt i vintern på grund av moderna odlingsmetoder. När man talar om blommor ska man inte heller glömma den berömda misteln som det är en sed att ha ända sen 1700-talet.

8 December – Skjut inte upp julhandlingen
När man har mycket att göra i hemmet inför julens alla bestyr så är det lätt att spara julklapsshandlingen till sist, vilket inte alltid är så roligt när man måste stå i långa köer och leta i affär efter affär eftersom mycket har hunnit ta slut. Så gör ett ryck och försök handla så mycket som möjligt redan tidigt.

Passa även på att handla den mat som går och ingredienser till julbaket och julgodiset så du slipper ut och köpa det i sista stund.
På senare tid väljer många att köpa sin julklappar på internet. Där märker man inte av någon julstress och har god tid på sig att i lugn och ro leta efter bra och passande klappar.

9 December – Gör fint i dina fönster

Fönstren är en tacksam plats att julpynta. Det är ju husets ansikte utåt och så kan man givetvis njuta av utsmyckningen inifrån också.
Sockergarnerade äpplen är fint att hänga i fönstren. Pensla bara lite äggvita på äpplen och rulla dem i socker och häng sedan ett band i dem.

Vill man inte använda äpplen kan man istället använda pepparkakor, köpta eller hemgjorda och skriva med glasyr. Detta pynt kan man också använda när man klär granen.

10 December – Julstädning
Nu är det dags för den årliga julstädningen. Damma av alla skrymslen och vrår, damsug och torka. Hur mycket tid och energi man vill lägga ned är förstås individuellt men att ha rent och snyggt i sitt hem till jul är ju alltid roligt. Fördela sysslorna och finns det barn i huset så ge även dem några uppgifter. När man ändå är i städartagen kan man kolla ut vart granen ska stå och göra lite plats för den. Även under julen är det viktigt att röra på sig och det sägs ju att städning är den bästa träningen!

11 December – Bryt av julborden
Julbord är alltid gott och efterlängtat. Men eftersom många börjar med julborden redan i slutet av november kan det lätt ha blivit uttjatat när man väl är framme vid julafton. Så varför inte bryta av all julmat med en vintergrillning?

Ta in lite ved till den öppna spisen och gör en mysig brasa, eller om det är fint väder ute så varför inte passa på att njuta av vintervädret och grilla ute?

12 December – Julbaket
Det årliga julbaket hör till traditionerna för den som gillar att baka och har man små i huset så brukar det vara extra uppskattat. Har man inte så mycket tid kan man baka pepparkakor och vill man spara så mycket tid som möjligt kan man ju köpa färdig deg. Men har man tiden så hör ju doften av lussebullar julen till och det är alltid välkommet att bjuda på. Baka och bunkra upp. Viktigt är om man gör lussebullar eller andra mjuka bröd, att man fryser in dem så fort de svalnat så de inte blir torra.

13 december – Bjud in till glöggkväll

Luciadags! Bjud hem vänner och bekanta på nybakta pepparkakor och hemgjord glögg. Mitt i allt julstök kan det vara mysigt och roligt med en liten bjudning. Första glaset glögg är alltid lika välkommnat men det kan lätt bli lite tjatigt och sött. Då kan man testa att göra sin egen glögg. Det finns en mängd olika recept, så det är bara att testa sig fram och se vilken glögg som blir årets favorit!

14 December – Gör dina egna julkort
Att få en hälsning i juletid är alltid uppskattat men att få egengjorda julkort gör det hela lite mer speciellt. Här gäller det bara att klippa, klistra och/eller måla, det gäller bara att använda sin egen kreativitet och fantasi. Kom bara ihåg att komma iväg till postlådan så fort som möjligt så att din hälsning kommer fram innan julafton.

15 December – Krydda snapsen
Om du ska hinna få klar till snapsen till julbordet på julafton så är det dags att sätta igång nu. Att krydda sin egen snaps är en gammal svensk tradition och det är ju alltid roligt att variera sig lite från år till år med olika smaker, om man inte hittat den absoluta favoriten vill säga. Det finns väldigt mycket olika frukter, bär och örter som man kan använda sig av som krydda.

Hur länge smaktillsatsen ska stå och dra i brännvinet kan vara alltifrån fyra dagar upp till några månader men sätter man igång och ska göra snapsen nu så finns det ändå många att välja mellan som inte behöver stå mer än en vecka.

16 December – Dofter

Vad vore julen utan dofter? Dofterna är en del av julen och skapar en riktig stämning. När man förbereder julen kommer mycket av de juliga dofterna av sig själv, nybakta pepparkakor, nygrillad skinka, doftande blommor etc men vill man skapa lite extra dofter finns det lite olika knep att välja bland. Att stoppa nejlikor i apelsiner är ett väl beprövat sätt att skapa dofter i hemmet.

Vill man ha lite juldofter i växter som inte är julblommor kan man lägga i lite torkade apelsinskal, kanelstänger eller kryddnejlikor i arrangemanget. Vill man så kan man också införskaffa sig lite olika ljus med juldofter eller varför inte rökelser?

17 December – Låt en snöflinga landa på din hand
Snö brukar det finnas gott om och är väldigt vanligt hos oss här i Sverige och det är kanske ingenting man funderar så mycket på.
Men gå ut och ta en närmare titt nästa gång det snöar och låt en snöflinga landa på din hand.

Snöflingor har nämligen väldigt fina mönster och varje snöflinga är ett original. Med blotta ögat och på håll ser varje snöflinga ut som den andre. Men det är nämligen så att det finns ingen snöflinga som är den andra lik!

18 December – Julpyssel för de små
Samla de små i huset och sätt er och gör lite julpyssel.
Tomtar av kottar kan vara lite roligt att ha bland julprydnaderna i huset.

Ta in kottar och låt dem torka. Limma fast en träknapp underst på kotten och en högre upp som ska vara tomtens ansikte. Ta lite mossa som skägg och ett rosépepparkorn som näsa och måla ögon med en svart penna. Ta lite tyg och gör till en mössa som du limmar fast.

19 December – Nyttiga nötter
Nötter är en favorit på julen och det är inte bara gott utan också väldigt nyttigt. Så ladda upp med nötter inför julen.

Tre av dom nyttigaste nötterna är hasselnötter, mandlar och valnötter. Nötter innehåller nyttiga fetter och intag av nötter sägs minska kolesterolet och ge lägre blodtryck. Så frossa i nötter i jul och använd i mat, kakor och bakverk. Det enda man ska passa sig för är om man har någon nötallergiker på besök.

20 December – Julgodis

Nu är det dags att sätta igång med julgodiset. Knäck, marsipan, mintkyssar och ischoklad är mångas favoriter och dessutom är de alla ganska lätta att göra. Svårigheten med knäck kan vara att man inte får den att stelna. Viktigt för att få till lyckas med knäcken är att man mäter temperaturen. En knäcksmet ska vara uppe i 120-125 grader innan den är färdig. Har man ingen termometer så kan man göra ett så kallat kulprov innan man tar av den från spisen. Ett kulprov gör man genom att tömma upp ett kallt glas vatten och hälla i en klick av smeten där i. Formas den då till en kula så är smeten klar.

21 December – Sillen
Hemgjord sill smakar alltid bäst och det är ju alltid roligare att bjuda på något som man gjort själv. Att göra sill är varken särskilt svårt eller tidskrävande. Går man efter recept så står det ofta bara sill men det som ska användas då är i de flesta fall insaltad eller urvattnad och inlagd sill.

Det finns många olika sätt att lägga in sill på, till exempel så kan den gravas och sedan läggas i lag eller läggas i ättika och vatten. Det finns också många olika sorters sill som exempelvis senapssill, citronsill, vitlökssill, tomatsill. Så det är bara att välja det som du tror går bäst hem och pröva dig fram.

22 December – Klä granen

Samla alla i huset och ta fram julgranspyntet. Sätt upp glitter, kulor, egengjort julpynt och förstås julstjärnan. Finns det ingen gran i huset kan man alltid sätt upp pyntet på många andra ställen i huset.

Sätt på radion eller en cd med lite julmusik och slappan av, för nu är julen nära!

23 December – Julskinkan
Vad smakar bättre än varm nygriljerad julskinka? Blanda äggula, senap, ströbröd och soja och pensla på skinkan. Sätt in den färdiga skinkan i ugnen 10-15 minuter. Vill du göra det lite extra festligt och juligt så kan du också passa på att dekorera skinkan med till exempel kryddnejlikor och ett rött band.

24 December – God Jul
Det fanns många olika tomtar som var populära gestalter genom folktron. Gårdstomten som man kunde se alldeles utanför knuten eller hitta i stallet hos hästarna. Eller trädgårdstomten som skötte om trädgårdens alla sysslor. Men vår tids tomte är känd som julklappsutdelare och en riktig gröt fantast. Så ställ ut lite gröt på bron och njut av dagen med nära och kära!

Önskar er alla, läsare en riktigt god jul!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar