En färdig damm har fördelarna att formen syns direkt och den är enkel att installera på några timmar. Många är dessutom färdiginredda med planteringshyllor för dina växter.
Placera dammen rätt
Många av de växter som ska växa i och vid din damm vill ha sol mellan fem och sju timmar om dagen. Placera därför dammen på ett lagom soligt ställe där det heller inte blåser ner löv i vattnet. De flesta formpressade dammar är gjorda av PE-plast och rymmer mellan 150 och 500 liter vatten. Djupet brukar variera mellan 35 och 55 centimeter. På sommaren bör du byta lite vatten, cirka en tredjedel, ungefär var tredje vecka. Fyll på nytt vatten med trädgårdsslangen. Dammen ska inte tömmas på vintern, då finns risk att den trycks upp av tjälen. Däremot är det lämpligt att ta in pumpen om du har en sådan. En pump ger cirkulation och syresätter vattnet. Pumpen placerar du på dammens botten och den ska gå dygnet runt under dammsäsongen. Energiförbrukningen för en låvoltspump som passar en liten damm, motsvarar ungefär vad en glödlampa drar.
Växter renar
Ju mer växter du har i din damm, desto renare blir vattnet. Det finns tre typer av vattenväxter; undervattensväxter, flytväxter och övervattensväxter eller ”sumpväxter”. De flesta vattenväxter vill ha ett vattendjup mellan 0-40 cm, näckrosor kräver cirka 40-80 cm djup. Det finns även dvärgformer av näckrosor som klarar djup på cirka 20 cm.
Med filter renar du vattnet ytterligare. Ett enklare filter kostar från cirka 300 kronor. Det finns också mer avancerade filter med uv-ljus från cirka 1 000 kronor. Uv-ljuset gör att vattnet inte ser grönt och grumligt ut.
Tänk på säkerheten
En damm är vacker men kan vara en livsfara, så det gäller att skydda barn och smådjur. Enligt Boverket är du skyldig att ha någon form av drunkningsskydd om vattendjupet i dammen är mer än 20 cm. Ett nät under vattenytan kan vara en bra lösning.
Gör så här:
Gräv ett hål som är lite större än formen och cirka 10 cm djupare än dammen så att du sedan kan dölja dammens kanter.
Fyll sedan igen med sand eller jord mellan gropens kanter och dammen. Se till att inte jord eller sand hamnar i dammen, det orsakar lätt alger. Vattna gärna runt dammens kanter så att fyllnadsmaterialet formar sig efter dammens former. Avsluta med att dölja kanterna med exempelvis grästorv, sten, plattor eller jord. Fyll på vatten i dammen. Källa: Aqua interiör
Olika former och storlekar
Lobelia S3 är en stor damm på 2×1 m och med ett djup på 50 cm. Det innebär att du kan plantera mer växter vilket håller dammen fräsch längre, och med en större vattenmängd behöver du heller inte byta vatten lika ofta. Har du ett filter kan du även ha guldfisk i din damm. Cirka 2 500 kr, Garden Aquatica
Dammform med färdig sandkant och sump– och planteringshyllor. Dammen finns i två olika storlekar och rymmer 230-480 liter vatten. Calmus kallas den här dammen och kostar från cirka 1 200 kr. Aqua Interiör.
Köpinformation
Aqua Interiör 040-46 21 12
Gardena 040-14 38 80
Garden Aquatica 08-500 227 27