Gör ditt eget pepparkakshus!

Förberedelserna inför julen är lika viktiga som själva julfirandet. När julbaket börjar och dofterna sprids i våra hus då vet vi att julen är på intåg. Julen är framförallt en gemenskapens tid. Varför inte baka ett pepparkakshus tillsammans med de stora och små i familjen? Det är mycket pyssel men samtidigt ett roligt julprojekt för hela familjen.

Till pepperkaksdegen behövs följande ingredienser:

1,5 dl socker
1 dl sirap
50 g smör
½ msk malen kanel
½ msk malen ingefära
½ msk kryddnejlikor
1 ½ dl mjölk
½ msk bikarbonat
8-9 dl vetemjöl

Gräddningstid ugnsvärme: 150-175 grader
Större delar: 10-15 minuter
Mindre delar: 5-7 minuter

Blanda socker, sirap och fett i en kastrull. Värm tills fettet har smält. Tillsätt sedan kryddor och mjölk och låt blandningen kallna. Blanda mjölet med bikarbonat i en bunke. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Svep in degen i folie och låt den vila i kylskåpet över natten.


Kavla ut degen. Låt den inte bli för tunn.


Mallarna till pepparkakshuset.

1. Kavla ut degen, 3-5 mm, och flytta över den till en plåt med bakplåtspapper.

2. Klipp ut mallar av papp och placera på degen. Var noga med att skära ut delarna för att underlätta monteringen. Ta bort degen som är överflödig.

På plåten ser vi följande mått på de olika pepparkaksdelarna:

1 baksida, 1framsida (18 cm x 8,5)
2 takdelar 21 x 11 cm
2 gavlar 10 cm x 8,5 cm höjd, höjd: 15 cm.
1 dörr: 3 x 5 cm
2×2 skorstensdelar: 4 x 5cm.

3. Grädda husdelarna i ugnen.

4. Lägg mallarna ovanpå de nygräddade delarna och kontrollera att måtten stämmer. Skär dem jämna medan de är formbara.


Det färdiga pepparkakshuset sprider julstämning.

Till garneringen behöver du kristyr och godislinser. Följande ingredienser behövs till kristyren:

4 dl florsocker
1 äggvita
några droppar ättiksprit

5. Blanda ingredienserna till kristyren och rör den blank. Fyll kristyren i en spritpåse eller gör en strut av smörgåspapper.

6. Garnera de kalla pepparkaksdelarna med kristyr och linser efter egen fantasi.

Till monteringen behöver du 2-3 dl socker.

7. Smält sockret i en stekpanna under omrörning. Tänk på att sockret blir mycket hett och att de minsta lätt kan bränna sig.

8. Gör i ordning en platta av kartong som är 20×30 cm. Lägg en sträng smält socker där den ena långsidan skall placeras.

9. För att sammanfoga de olika delarna doppar du långsidans botten i det smälta sockret. Fäst den på plattan. Gör likadant med gavelsidan och fäst den mot långsidans kant. Fortsätt likadant med de övriga delarna. Under tiden kan du värma sockret om det blir för segt.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar