Gör en egen eldgrop

Det är enkelt och går snabbt att mura en liten eldgrop i trädgården. Den brukar dessutom snabbt bli en av trädgårdens mest välbesökta platser.


Korvgrillning och mys. Eldgropen kan användas året om och det är härligt vid den värmande brasan kyliga och mörka kvällar.

Gör så här när du ska fixa en eldgrop:

När man bestämmer placeringen av eldgropen är det förstås brandsäkerheten som avgör. Det får inte finnas något brännbart i närheten. Sedan är det bara att gräva en liten grop. Vår eldgrop är ca 60 cm i diameter och 30-40 cm djup.

I botten på den färdiggrävda gropen kan först ett lager grovt grus läggas. Sedan är det bara att blanda cement och köra igång med murandet, förutsatt att tillräcklig mängd sten i lämplig storlek samlats ihop i förväg.

Den cement som bara behöver tillsats av vatten är enklast att arbeta med. Hur mycket vatten som ska tillsättas står angivet på säcken.
Det går snabbt att blanda i till exempel skottkärran. Men man måste förstås komma ihåg att göra ren den med vatten innan cementen stelnat.

Så bygger man på med lager efter lager med sten till önskad höjd.Och när betongen stelnat är det bäddat för mysiga stunder kring en liten eld.

Att ha vatten till hands är värdefullt.Vi gjorde därför vår eldgrop vid trädgårdsdammen för att enkelt kunna hämta vatten när elden ska släckas.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar