Hemmafixarens favoritprojekt – hållbar odlingslåda

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att bygga en hållbar odlingslåda.

4 tips för hållbar odlingslåda 

1. En hållbar odlingslåda bör byggas robust för att klara belastningarna från jordtrycket och med virke som är motståndskraftigt mot röta. En välbyggd odlingsbädd håller i minst 20 år. 

2. Många väljer trärent, men mitt bästa tips är att klä insidan med en så kallad platonmatta, som är en fuktskyddsmatta i plast med luftspalter. Den gör att virket kan torka ut efter att det har blivit blött. (Använder du plast eller markduk på odlingslådans insida, kommer virket inte att torka lika bra och hållbarheten blir sämre.) 

hållbar odlingslåda
En gedigen odlingslåda håller väldigt länge.

3. En odlingslåda som står direkt på jorden behöver ingen botten, men ska den t ex stå på asfalt eller en grusgång är det bra med en botten. Se till att bottenbrädorna har lite mellanrum så vattnet kan rinna av. Perforera även platonmattan i botten av lådan för att skapa dräneringshål.

4. Behöver lådan ha extra tyngd och stabilitet, t ex om den är hög och smal eller om du har väldigt höga växter, så kan du lägga lite bergkross på platonmattan. Ovanpå det lägger du sedan en bit markduk innan du fyller på med jord. 

Läs även våra andra artiklar i samma serie:


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar