Glad påsk!
Påsken är en tid för pyssel med matlagning, blomarrangemang och såklart äggmålning. Speciellt de små brukar tycka det är roligt att få vara med och göra påskfint. Så här följer några tips på hur du kan bjuda in påsken i huset med hjälp av doftande god mat, sprakande färger och massor av ägg och godis.


Blomarrangemang
Med blommor, färg och ägg kan man göra många olika och färgrika arrangemang. Efter en lång och mörk vinter är det minst sagt efterlängtat att få sätta små färgklickar i hemmet.
Påskliljan är den allra populäraste påskblomman och i princip väljer vi nästan alltid gula blommor till påsk, som till exempel gula tulpaner, begonior och påskliljor. De gula blommorna påminner om sol och ger en känsla av vår.
Tillsammans med påskblommorna kan man göra fina arrangemang av till exempel stenar, målade ägg eller fjädrar. Och vill man ha ett ännu mer vårligt arrangemang kan man välja till blommor i andra färger.
Läckra recept
Maten är viktig på påsken och är en stor del av den svenska påsktraditionen. Sill, ägg, skinka och lax brukar finnas på påskbordet. Men givetvis måste det också göras plats för goda bakverk, efterrätter och så klart massor av godis.

Laxsallad 4 portioner
200 g kallrökt eller gravad lax
4 ägg
100 g isbergssallad
100 g ruccolasallad
15 cm gurka
10 cm purjolök
2 avokado
10-12 cocktailtomater
Koka äggen och låt dem svalna i vatten. Strimla isbergsalladen, dela ruccolan i mindre bitar och skölj den väl. Dela gurkan i små bitar. Skölj cocktailtomaterna, dela dem och avokadon i mindre bitar. Blanda ihop allt i salladen. Skala äggen och lägg runt kanterna på salladsskålen. Dela laxen och gör små rullar och lägg mellan äggen. Skär purjolöken i ganska små bitar och skölj den. Använd den att garnera med.
Servera gärna med en dressing och färskt bröd.

Påsktårta 8-10 bitar
250 g mörk blockchoklad
200 g smör
5 st ägg
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
Glasyr:
1,25 dl vispgrädde
125 g mörk choklad
Smält blockchokladen och smöret i en kastrull. Låt det svalna lite grann. Vispa ihop ägg och socker i en skål till det blir poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ihop. Blanda sedan mjölblandningen med äggen och sockret. Häll i chokladen och smöret. Blanda till en jämn och fin smet. Riv mandelmassan ganska smått och rör ner i blandningen.
Smöra och bröa en rund form och grädda mitt i ugnen på 150 grader i 45 minuter eller till dess att den är genomgräddad. Låt sedan kakan svalna en stund innan glasyren läggs på.
Glasyr: Hetta upp grädde i en kastrull. Dela chokladen i mindre bitar och rör ner det med grädden tills det blivit en jämn smet. Bred sedan glasyren på den avsvalnade kakan.
Servera gärna med vispad grädde.

Tips på påskpyssel!
- Vill man ha ägg i sina arrangemang kan man använda riktiga hönsägg som man gör ett hål i på sidan eller under och låter innanmätet rinna ur. Skölj sedan ur ägget några gånger med ljummet vatten.
- Vill man inte måla sina ägg med vattenfärger kan man använda råvaror som rödbetor eller kaffebönor som man kokar tillsammans med ättika. Sedan lägger man äggen i den färdigkokta ”färgen” och låter dem ligga en stund.
- Små påskpynt till påskbordet kan man lätt göra av marsipan och karamellfärg.